Pääkirjoitus: Tarpeettomista kiinteistöistä pitäisi luopua ajoissa

Haminan seurakunta on samanlaisessa tilanteessa kuin monet maamme seurakunnat ja kunnatkin. Seurakunnan omistama kiinteistömassa on liian suuri käytettävissä oleville taloudellisille resursseille sekä myös kiinteistötarpeeseen nähden.

On siis ymmärrettävää, että seurakunta on ryhtynyt etsimään uutta omistajaa yhdelle kolmesta seurakuntakeskuksestaan. Myyntikohteeksi on valittu Markkulan seurakuntakeskus Merkjärven rannalla. Samaa keskusta yritettiin myydä jo viitisen vuotta sitten, mutta tuolloin hintaodotukset lienevät olleen turhan suuret.

Nyt ajat ovat toiset ja hintatoivekin ehkä aivan eri tasolla.

Mikään helppo myytävä ei leirikeskus ole. Kaava ei sellaisenaan mahdollista alueen käyttöä vapaa-ajanasumiseen, mutta suurin haaste lienee leirikeskuksen rakennuskanta. Vuonna 1986 rakennetusta yli 700 kerrosneliön päärakennuksesta ei ole joka perheen loma-asunnoksi. Toisaalta alueelle on myös vaikea keksiä soveltuvaa ja ennen kaikkea tuottavaa liiketoimintaa. Leirikeskusmatkailu ei mukavuuksia arvostavaa ja vaativaa nykylomailijaa viehätä.

Yli 30-vuoden ikään tullut rakennuskanta vaatinee myös piakkoin jonkinasteisia peruskorjauksia ja ajanmukaistamista.

Haminan seurakunta joutui kolmen leirikeskuksen loukkuun seurakuntien yhdistymisen myötä. Näin jälkikäteen on tietysti helppo todeta, että kiinteistöjen ja tässä tapauksessa leirikeskusten karsiminen olisi pitänyt tehdä jo yhdistymisprosessien yhteydessä. Silloin asiaan kuitenkin vaikuttivat kaiketi tunneseikat. Kukaan ei halunnut luopua ”omastaan”.

ANTTI-JUSSI LARVIO

antti-jussi.larvio@kymensanomat.fi

Uusimmat uutiset