Jätehuollon oltava helppoa

Jätteillä voi ärsyttää monin tavoin. Omien kaatopaikkojen perustajat ja sinne roinansa kippaavat saavat vastuuntuntoisten ihmisten kiukun osakseen aiheellisesti. Määräyksien noudattajat kummastelevat, mikä järjen puute kippaajia vaivaa, jos samalla vaivalla asian voisi hoitaa oikeinkin.

Ärsyttäjäksi saattaa ryhtyä myös viranomainen. Syy ei suinkaan ole aina se, että jätteistä pitää huolehtia, vaan se, että huolehtiminen tehdään vaikeaksi. Yksi ongelma on vapaa-ajan asunnolla kertyvät roskat. Esimerkiksi Kymenlaakson Jäte valisti alueen asukkaita Roskaviesti-lehdessään määräyksistä, joiden mukaan mökkiroskia ei saa tuoda vakituisen asunnon jäteastiaan. Tosin yhtiön toimitusjohtaja sitten sanomalehtihaastattelussa (Kymen Sanomat 12.12.) lievensi annettuja ohjeita.

Ehkä mökillä kertyneiden roskien loppusijoitus on ympäristöhuolista pienimpiä. Silti se kuvaa erinomaisesti, kuinka byrokratialla pilataan pääasia. Mitä ihmeen väliä sillä on, ovatko perheeltä viikonlopun aikana täyttyneet roskapussit peräisin yhdestä tai toisesta paikasta? On mahdollista, että mökkiläisiltä säiliöntäytettä tulee jopa vähemmän kuin vakituisessa kodissa aikaansa viettäneiltä. Miksi heitä rahastetaan enemmän? Sitä paitsi kyse ei ole pelkästään rahasta. Tunnollisten tuskaa lisää se, että käypää jäteastiaa saa joskus etsimällä etsiä.

Viranomaisen tavoitteena pitääkin olla jätekuorman pienentäminen. Tavoitetta ei kuitenkaan edistä se, että kertyneen hävittäminen tehdään hankalaksi. Tällä toimintatavalla vain lisätään salakaatopaikkojen riskiä.

Päivi Taussi paivi.taussi@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.