Pääkirjoitus: Talviliikunnalle on hienot olosuhteet – Lapselle ei ole pakko hankkia uusia varusteita kouluun

Sääennusteet lupaavat hyvää talviurheilulle. Pakkasta on luvassa näillä näkymin koko tammikuulle ja lunta tulee lähipäivinä runsaasti. Hiihto-, luistelu- ja pulkkailukelit ovat parhaimmillaan.

Sama on huomattu Etelä-Kymenlaakson kouluissa. Opettajat suosivat syystä ulkoliikuntaa lumisissa merkeissä. Ulkoiluvälineiden kauppa on ilahduttavasti vilkastunut ja liikuntavälineiden kierrätys on ollut ahkeraa.

Suomessa laki takaa maksuttoman perusopetuksen. Oppilaita ei voida velvoittaa hankkimaan omia liikuntavälineitä. On hienoa, että kouluissa myös suhtaudutaan ymmärtäväisesti siihen, ettei joka perheessä voida tai haluta ostaa uusia talviurheiluvälineitä. On tärkeää, että oppilaille on tarjolla muutakin liikunnallista tekemistä, jos varusteita ei ole tuoda kotoa kouluun tai jos koululla suksia tai luistimia ei riitä jokaiselle.

Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus osallistua liikunnan opetukseen ja parhaimmillaan nauttia siitä riippumatta siitä, onko omilla vanhemmilla mahdollisuutta tai halua hankkia ylimääräisiä liikuntavarusteita.

Niissä perheissä, joissa varusteita on totuttu säännöllisesti hankkimaan, olisi nyt hyvä paikka kierrättää. Kotkan harraste ry tekee arvokasta työtä liikuntavälineiden kierrätys- ja lainauspisteellä Toivo Pekkasen koululla. Lisäksi koulut ottavat hyväkuntoisia liikuntavälineitä vastaan.

Kenenkään lapsen ei pidä joutua kiusalliseen asemaan, jos kotona ei ole hyväkuntoisia liikuntavälineitä, joita voisi tuoda kouluun. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus osallistua liikunnan opetukseen ja parhaimmillaan nauttia siitä riippumatta siitä, onko omilla vanhemmilla mahdollisuutta tai halua hankkia ylimääräisiä liikuntavarusteita.

Useiden liikuntapaikkojen ollessa suljettuna koronapandemian takia, liikkumisesta ulkoilmassa kannattaa ottaa hyöty irti. Jäällä liikkumiseen sen sijaan on syytä suhtautua varauksella. Jäiden paksuus on koko Etelä-Suomessa tavanomaista heikompi ja riski joutua heikoille jäille on varsin suuri.

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi