Pääkirjoitus: Oriolan vaikeuksia ei saa peittää liikesalaisuuksien alle

Lääketukku Oriolan uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyneet ongelmat haittasivat lääkehuoltoa pitkin syksyä. Hankaluudet alkavat nyt olla ohi ja on jälkiselvittelyn aika. Sekään ei näytä sujuvan ilman ongelmia.

Lääkealan turvallisuusvirasto Fimea on laatinut Oriolan vaikeuksista tarkastuspöytäkirjan, mutta yhtiö ei halua päästää sitä julkisuuteen. Oriola on hakenut Pohjois-Savon käräjäoikeudesta päätöstä, joka kieltäisi Fimeaa 50 000 euron uhkasakon uhalla luovuttamasta raporttia sitä pyytäneelle Helsingin Sanomille.

Oriola vetoaa liikesalaisuuteen. Yhtiön mukaan raportti on kokonaan liikesalaisuutta, eikä sitä pitäisi antaa miltään osin julkisuuteen (HS 28.11.). Raportti sisältää Fimean tarkastajien havaitsemia puutteita ja määräämiä toimenpiteitä.

Oriolan vaatimus tuntuu kohtuuttomalta. Yhtiö omilla virheillään vaaransi lääkehuollon toimivuuden useiksi kuukausiksi ja joutui turvautumaan erityisjärjestelyihin lääkkeiden toimittamiseksi tarvitseville. Fimea piti tilannetta vakavana. Lääkehuolto on yhteiskunnallisesti merkittävä asia, joka koskettaa monia. Kansalaisten pitää saada tietää, miten järjestelmän toimivuus on turvattu niin, ettei uusia ongelmia pääse syntymään. Tätä korostaa se, että lääkejakelu on Suomessa vain kahden yrityksen, Oriolan ja Tamron hallussa. Oriolan tapaus osoitti, kuinka haavoittuvainen tällainen rakenne voi olla.

Avoimuutta edellyttää myös julkisuuslaki, jonka mukaan viranomaisten tuottamat asiakirjat ovat julkisia, ellei toisin ole määrätty. Nyt pitää löytää ratkaisu, joka turvaa yhtiön liikesalaisuudet, mutta kertoo muuten oleellisen tapahtuneesta.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat