Lisää suojeltavia Kotkan keskustaan

Kotkan keskustassa on 48 suojeltua rakennusta. Juuri valmistuneen osayleiskaavaluonnoksen mukaan niitä pitäisi olla 52 enemmän. Lisäksi kaavoittajan mielestä 32:n merkittäväksi luokitellun rakennuksen suojeluarvo pitäisi selvittää.

Ainakin toistaiseksi vailla suojelua ovat esimerkiksi sellaiset kohteet kuin Meriniemi ja Kotkan lyseo, joita varmasti useimmat pitävät kaupunkikuvan ylpeydenaiheina. Tuskin juuri niitä mikään raivauskone uhkaa ainakaan nyt, mutta luultavasti listalla on myös rakennuksia, jotka saattavat joutua purkamisintoisten silmätikuiksi.

Purkamisen haluun on yleensä painava syy. Usein se liittyy odotuksiin, että tilalle tehtävästä saa paremman tuoton. Talous on yksi näkökohta suunnitelmia puntaroitaessa, mutta se ei voi olla ainoa ratkaisuihin vaikuttava seikka.

Kotka on turmellut identiteettiään hävittämällä paljon sellaista, mitä se ei enää saa takaisin. 1970-luvulla tapahtunut kauppahallin kaataminen herättää yhä vain suuttumuksen tunteita, mutta myös sen jälkeen on purettu — ja puretaan — taloja, jotka vähintään kertovat kaupungin historiasta. Kaikki kerran rakennettu ei tietenkään kuulu arkkitehtuurin aarteisiin eikä edes edusta aikakautensa mielenkiintoista tuotantoa. Kaikkea ei voi säilyttää, ja uuttakin tarvitaan. Silti on surullista, jos ja kun yhdentekevä saa korvata persoonallisen ja huonompi syrjäyttää paremman. Siksi suojelukohteita kannattaa lisätä. Ja siksi on tärkeää, että kaavoittaja haluaa arvon arviointia myös niistä kohteista, joiden merkitys jakaa mielipiteitä.

Päivi Taussi

Päivi Taussi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat