Pääkirjoitus: Trumpin Iran-politiikka ajaa liittolaiset eri puolelle

Donald Trumpin omapäinen ulko- ja kauppapolitiikka ovat ajamassa Yhdysvallat entistä pahemmin vastakkain muiden kanssa.

Trumpin tullimuurit ovat nostattaneet vastalauseita ja -toimiakin niin Kiinassa, EU:ssa kuin lähinaapureissakin. Maailmantalouden yllä leijunut kauppasodan uhka on toistaiseksi pystytty torjumaan, mutta ei ole kadonnut mihinkään. Viime kuussa Suomen Pankin pääjohtajana aloittanut Olli Rehnkin totesi sen yhdeksi kolmesta maailman ja samalla Suomen taloutta uhkaavista vaaratekijöistä.

Trumpin uusimmat Irania ja Venäjää koskevat pakotteet ovat viemässä vastakkainasettelun uudelle tasolle. Trumphan ilmoitti keskiviikkona, että Iranin kanssa kauppaa käyvät yritykset joutuvat boikottiin myös Yhdysvalloissa. Lausunto ajoi Iran-sopimuksesta kiinni pitävän EU:n törmäyskurssille Trumpin hallinnon kanssa.

EU:n komissio valmistautuikin perjantaina käynnistämään antiboikotti-menettelyn, joka pyrkii estämään Iran-pakotteiden kohdistumisen eurooppalaisiin yrityksiin. Toisen maailmansodan jälkeisessä transatlanttisten suhteiden historiassa tapaus on ennenkuulumaton. Trumpin politiikka ajaa perinteiset liittolaiset eri puolille.

Suurvaltajohtajien Helsingin tapaamisen hengestä ei liene enää mitään jäljellä sen jälkeen, kun Trump ilmoitti lisäpakotteista Venäjää kohtaan. Salisburyn hermomyrkkyiskuun liittyvät pakotteet saivat Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin antamaan asiasta poikkeuksellisen jyrkkiä lausuntoja ja puhumaan taloudellisesta sodanjulistuksesta. Mukana on paljon retoriikkaa, eivätkä kaikki uhkaukset toteudu, mutta tilanteen ei pitäisi antaa enempää kärjistyä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi