Areena uudessa valossa

Kotka ei ole ainoa kaupunki, joka tällä hetkellä kehittelee ideaa tapahtuma-areenan rakentamisesta. Tampere on jo päättänyt Suomen oloissa suuren monitoimi- ja jääareenan rakentamisesta kaupungin ydinkeskustaan. Telakkakriisin vaihtuminen telakkaboomiksi on saanut mielet Turussakin lentoon. Naapurikaupunki Kouvola havittelee uuden matkakeskuksensa vetonaulaksi tapahtuma-areenaa. Se, että muut ovat liikkeellä, ei ole syy luopua omasta projektista.

Kotka ei ole ensimmäistä kertaa liikkeellä areenaidean kanssa. Paikkojakin on ollut tarjolla useampia, mutta pitkään katseet ovat kohdistuneet Kantasatamaan.

Nyt palaset Kantasataman osalta ovat asettumassa asentoon, joka pakottaa arvioimaan tapahtuma-areenan tarvetta ja merkitystä uudesta näkökulmasta.

Kauppakeskuksen rakentaminen on viimeinkin lähdössä liikkeelle. Syksyllä, jolloin Kotkan päättäjien pitäisi ratkaista areenainvestointi, kauppakeskuksen syntymisestä pitäisi olla jo varmuus. Tapahtuma-areena osana suurempaa ja Suomessa uudenlaista kaupallista keskusta on aivan toinen asia, kuin areena korkeakoulukampuksen kylkiäisinä yksinäisellä paikalla.

Areenan rakentaminen yhdessä Xamkin kampuksen kanssa hyödyttää monin tavoin molempia osapuolia. Erillisinä hankkeina ne olisivat kalliimpia ja antaisivat toiminnallisesti vähemmän.

Valmistelijoiden kannattaa jättää kesälomat väliin ja tuottaa syksyyn mennessä uskottava ja luotettava suunnitelma areenan toiminnasta ja taloudesta, arvio investoinnin vaikutuksista Kotkan talouteen ja elinkeinoelämään sekä luonnollisesti riskeistä. Jos näkymä on positiivinen, Kotkalla on sikäli onnellinen tilanne, että kituvuosien jälkeen investointikykyäkin löytyy.

Seppo Häkkinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.