Pääkirjoitus: Kylät tarvitsevat myös tunnustusta

Tiutisen valitseminen vuoden 2019 kymenlaaksolaiseksi kyläksi julkistettiin kuluneella viikolla. Vuoden kylä -valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylissä tapahtuvan toiminnan tunnettavuutta. Tiutislaiset ovat tunnustuksensa ansainneet, sillä saaressa on monipuolista sekä aktiivista toimintaa ja sieltä vaikutetaan tiiviisti myös kaupungin suuntaan saareen liittyvissä kysymyksissä.

On perusteltua, että aktiivisille kylille ja kaupunginosille annetaan tunnustusta. On hyvä kannustaa kylissä kuten kaupunginosissakin virinnyttä aktiivista yhdessä tekemistä.

Vuosikymmeniä sitten itsestään selvyydeksi koettu kyläläisten yhteisöllisyys ja oman kylän arvostaminen pääsi jäämään jossakin vaiheessa vähemmälle merkitykselle. Kylätoiminnan uusi tuleminen on tosiasia ja hyvä niin.

Monissa kylissä on meneillään erilaisia aktiviteetteja ja asukkaat ovat myös kiitettävästi ryhtyneet edistämään kylänsä elinvoimaisuutta tekemällä vaikkapa esityksiä pyöräteistä, puistoalueista tai palveluista, jotka edistävät kylän säilymistä asuttuna ja viihtyisänä myös tulevaisuudessa.

On hyvä kuitenkin muistaa, että pienetkin asiat ovat omiaan lisäämään viihtyisyyttä ja pitämään hyvää kylähenkeä yllä. Aina ei tarvita paikallisen seuratalon satoja talkootunteja vaativaa peruskorjausta, vaan keväiset siivoustalkoot kylänraitilla ajavat hyvin samaa asiaa.

Aktiivisessa kylässä tai kaupunginosassa on varmasti mukavampi ja turvallisempi asuakin kuin nukkumalähiössä.

Antti-Jussi Larvio