Hallitus ei kajoa osinkoveroihin

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Vatt sekä viimeksi valtiovarainministeriön työryhmä ovat kukin esittäneet osinkoveron muuttamista. Ne ovat suositelleet pörssiin listaamattomien omistajayritysten verotuksen kiristämistä, koska nykymalli on suosinut rikkaita yrityksiä köyhien kustannuksella. Tämä johtuu siitä, että verohuojennettuja osinkotuloja on voitu jakaa suhteessa yrityksen omaan pääomaan. Verokohtelun ero yritysten välillä on voinut olla merkittävä.

Hallituspuolueista kokoomus ja keskusta ovat suhtautuneet suosituksiin kielteisesti. Tiistaina pääministeri Juha Sipilä teki Vero 2017 -päivillä pitämässään puheessa viimeistään selväksi, ettei hyväksy muutoksia osinkoverotukseen. Pääministerin mukaan uudistaminen ei ole nyt tarpeen.

Osinkoverotuksessa on yritysten tasavertaisen kohtelun lisäksi kyse myös valtiontaloudesta. Valtiovarainministeri Petter Orpo (kok.) on varoitellut tulevista 1–2 miljardin euron leikkauksista. Taloutta olisi myös mahdollista paikata lisäämällä valtion tuloja, mutta käytettävistä keinoista hallituspuolueet ovat olleet eri mieltä.

Perussuomalaiset olisivat muita valmiimpia korottamaan osinkoveroja. Olisi myös mahdollista nostaa arvonlisäveroa, mikä toisi nopeasti rahaa valtion kassaan. Kokoomukselle pieni korotus voisi käydäkin, mutta keskusta ja perussuomalaiset eivät taas hyväksy sitä.

Kun keskusta torjuu myös lisäleikkaukset, jää jäljelle vain lisävalan otto. Veropäivillä Sipilä totesikin, että ”hallittu” velkaantuminen jatkuu 2021 asti. Miten hallitusti suunnitelma toimii, riippuu lopulta talouskasvusta.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.