Pääkirjoitus: Muistamalla vesillä ja mökillä pari asiaa, juhannus on turvallinen ja hauska juhla

Juhannukseksi on luvattu helteistä säätä. Siitä juhannuksen viettäjät luonnollisesti iloitsevat, tosin viranomaiset eivät ehkä kuulu noiden iloitsevien joukkoon. Rannikolla ja järviseudulla ihmiset suuntaavat kauniilla kelillä sankoin joukoin vesille tai ainakin veden äärelle.

Riski hukkumisonnettomuuksiin kasvaa sitä suuremmaksi mitä enemmän vesillä ja rannoilla on auringosta ja juhannuksesta nauttivia. Suomalaisen juhannuksen viettoon on perinteisesti kuulunut välillä aika runsaskin alkoholin käyttö. Nyt alkava helteinen juhannus tuskin tekee poikkeuksen.

Tilastot kertovat varsin karua kieltään. Suomessa nimittäin hukkuu tapaturmaisesi vuosittain 100 — 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna reilusti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Viime vuonna hukkuneita tosin oli yhteensä 94, joista 55 hukkui kolmen kesäkuukauden aikana. Yli puolet vesiliikenteessä hukkuneista on ollut ilman pelastusliivejä. Uidessa hukkui viime vuonna 32 ihmistä. Hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuuksista yli puolet on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tilastotiedoista on siis varsin helppo tehdä johtopäätöksiä, miten hukkumiskuolemia voitaisiin välttää. Vesillä, siis myös uidessa, tulisi olla selvin päin. Veneillessä pelastusliivien käyttäminen estäisi jopa 70 — 80 prosenttia vesiliikenteessä tapahtuneista hukkumisonnettomuuksista.

Tänään moni suuntaa mökille tai vesille juhannuksen viettoon. Vielä olisi hetki aikaa miettiä noita muutamia varsin pieniä asioita, joiden avulla juhannus olisi turvallinen ja hauska juhla itselle ja muillekin.

Antti-Jussi Larvio

Uusimmat uutiset