Hallituskriisille löytyi vaihtoehto

Politiikan käänteet ovat viime päivinä olleet nopeita. Jussi Halla-ahon valinnasta puheenjohtajaksi seurasi päivän kestänyt hallituskriisi, joka ei toteutunutkaan, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi. Halla-ahon valintaan ja valinnan seurauksiin pettyneet edustajat erosivat perussuomalaisista ja perustivat Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän. Lähtijöiden joukossa oli puolueen kärkinimiä, muun muassa kaikki ministerit ja eduskunnan puhemies.

Uusi vaihtoehto on valmis jatkamaan hallituksessa samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla. Tämä on suuri helpotus keskustalle ja kokoomukselle, joiden ei tarvitse aloittaa uusia hallitusneuvotteluja RKP:n ja Kristillisdemokraattien kanssa. Uuden vaihtoehdon myötä hallituksella on eduskunnassa 106 paikkaa. Enemmistö on niukka, mutta jo vähän parempi kuin tarjolla olleet 101 paikkaa.

Melkoinen myönnytys Uudelle vaihtoehdolle on, että se saa pitää neljä ministeripaikkaansa. Laskennallisesti sen olisi kuulunut menettää kaksi paikkaa. Ehkä paikat ovat palkkio hallituskriisin estämisestä.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, millaista oppositiopolitiikkaa jäljelle jäänyt perussuomalaisten ryhmä alkaa harjoittaa. Odotettavissa on kovaa kritiikkiä hallituksen EU- ja maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, kun ryhmän maltilliset ovat lähteneet muualle. Tulevat vaalit näyttävät, miten perussuomalaisten äänestäjät ottavat hajoamisen vastaan. Puoluekokouksessa kenttäväki oli kovan linjan takana.

Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen kertoo, ettei kokoomuksen ja keskustan maanantainen reagointi halla-aholaisten valtaannousuun ollut aiheetonta. Samanlaisia ajatuksia oli ryhmän sisälläkin.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.