Pääkirjoitus: Tapahtuma-alan epävarmuus näyttää jatkuvan

Tulevan kesän tapahtumien järjestäjille talvi on ollut piinaava. Miten käy kesän festivaalien ja muiden tapahtumien? Ohjelmistoja on kyllä suunniteltu, osin lyöty lukkoon ja jossain tapahtumissa lipunmyynti on aloitettu. Kukaan ei silti voi olla täysin varma siitä, että tapahtumat voidaan viedä läpi suunnitellusti. Muutokset ovat mahdollisia.

Kesään on vielä aikaa, mutta valoisa aika lähestyy vääjäämättä. Tapahtumateollisuus on viestinyt päättäjille, että päätöksillä alkaa olla kiire. Tapahtuma-alalle on väläytetty muun muassa niin sanottua takuutukea. Valtion tuki korvaisi järjestäjälle taloudellisia tappioita, jos tapahtuma jouduttaisiin perumaan koronarajoitusten takia.

Takuutuki on tosin vasta valmisteilla, eikä se yksin riitä pelastamaan tapahtuma-alaa. Kesätapahtumien suhteen tarvitaan muitakin linjauksia. Mitä nopeammin niitä saadaan, sen parempi.

Valitettavasti tapahtuma-alan ja kaikkien muidenkin kannalta Suomessa rajoitukset näyttävät yleisesti enemmän kiristyvän kuin höllentyvän. Koronaviruksen taltuttamiseksi koventuvat rajoitukset voivat tietysti olla tarpeen koko yhteiskunnalle. Samalla epävarmuus kuitenkin pitkittyy entisestään.

Viime vuonna kesätapahtumien osalta ikäviä päätöksiä piti tehdä huhti-toukokuun aikana. Vapun tienoo ei ole yksiselitteinen takaraja, mutta tuskin kovin pitkään sen yli voidaan odottaa. Toukokuun alussa tilanteen täytyy olla huomattavasti valoisampi kuin nyt.

Rokotekattavuus ei tule vielä kuukausiin olemaan Suomessa sillä tasolla, että pelkästään sen turvin yhteiskuntaa voitaisiin asteittain avata. Parhaassakin tapauksessa käsidesit kuuluvat kesätapahtumien varusteluun. Täysin koronaa edeltävään aikaan palattaneen aikaisintaan syksyllä.

Pekka Kimpanpää

pekka.kimpanpaa@kymensanomat.fi