Macronin raikas visio Euroopasta

Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia ei voi syyttää liiasta varovaisuudesta. Macronin puhe Euroopan muuttumisen tarpeesta piti sisällään voimakkaan huudon maanosan puolesta.

Saksan vaalien jälkeen pidetty puhe oli myös sopiva kädenojennus Saksan liittokanslerille Angela Merkelille, joka parhaillaan käy vaikeita hallitusneuvotteluja vaalien jälkeen. Macronin puhe yhtenäisestä Euroopasta oli vahva kannanotto Saksan ja muun Euroopan kansallispopulistisia puolueita vastaan.

Merkel lämpeni Macronille. Sanomalehti Frankfurter Algemeinen mukaan Merkel kertoi, että Saksan ja Ranskan näkemykset Euroopan tulevaisuudesta ovat suurelta osin yhteneviä, mutta yksityiskohtia pitää vielä hioa.

Suomen kannalta on hyvä, jos Saksa ja Ranska löytävät entistä yhtenäisemmän sävelen Euroopan kehittämisessä. Saksa kannattaa Euroopassa kovaa talouskuria, kun taas Ranska on hoiperrellut oman julkisen talouden tasapainottamisessa. Kun Euroopasta halutaan yhtenäisempää, pitää kaikkien valtioiden sitoutua yhdessä sovittuihin sääntöihin. Muiden maiden velkojen maksaminen ei lisää motivaatiota yhtenäisen Euroopan rakentamiseen.

Talouden lisäksi Macron puhui yhtenäisestä maahanmuuttopolitiikasta ja yhtenäisestä puolustuksesta. Nämäkin ovat Suomen kannalta tervetulleita asioita. Suomi on pohjoisessa vaikeassa tilanteessa, jos maahanmuuttoa ei voida hallita Etelä-Euroopassa. Puolustuksen kannalta yhtenäinen Eurooppa olisi hyvä turvatakuu, kun idässä ja lännessä huseeraavat arvaamattomat johtajat.

Pekka Lakka pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.