Palkkiot kasvavat, vastuu kevenee

Kotka ja Hamina kaavailevat luottamushenkilöidensä palkkioiden reipasta korottamista. Kotkan päättäjät ovat saamassa kokous- ja vuosipalkkioihinsa 22—50 prosenttia lisää. Hamina aikoo nostaa erityisesti kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien vuosipalkkioita, jotka lähes nelinkertaistuvat, mikäli ehdotus menee läpi.

Kyseessä on asia, joka helposti kuumentaa tunteita. Kiihkeimmät korotuksen vastustajat ovat suurin piirtein sitä mieltä, että luottamustoimiin valitut saisivat itse maksaa kuntalaisille päätöksenteko-oikeudestaan. Myös maltillisemmat peräävät kohtuutta, semminkin kun moniin muihin menoeriin sovelletaan karsimisajattelua. Esimerkiksi Kymen Sanomien vaalikoneessa palkkioista kysyttäessä suuri osa vastanneista katsoi, että niitä pitäisi alentaa. Ehdokkaat ja varsinkin nykyiset valtuutetut olivat kyllä eri mieltä. Näkemysero voi näyttää ahneudelta, mutta varmasti se kertoo siitäkin, että esityslistoja kahlanneet tietävät, mitä päättäjän työ on.

Harva lähtee kuntapolitiikkaan makean elämän toivossa. Sosiaaliset korvaukset — tehtävän arvostus, juhlat ja niin sanotusti piireihin pääseminen — ovat pienentyneet. Ansiotyö imee mehut ja kulkeutuu helposti kotiin, eikä politiikka välttämättä tarjoa tekemisenä vastapainoa muulle aherrukselle. Päättäjä on palkkionsa ansainnut, mutta sen oikeasta koosta voi olla perustellusti montaa mieltä.

Huomionarvoinen seikka on joka tapauksessa se, että kuntien luottamushenkilöiden vastuu kevenee, kun tehtäviä siirtyy maakunnille. Sitä taustaa vasten voi ajatella myös niin, että jo palkkioiden säilyminen ennallaan on tietynlainen tasokorotus.

Päivi Taussi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.