Pääkirjoitus: Kuntien luottamustoimet eivät kiinnosta — tehtävien hoitoon kuuluu yhä enemmän vastuuta ja kuluu yhä enemmän aikaa

Kuntien luottamustehtäviin haluavien joukko harventuu. Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) jätti kaupungin luottamustehtävänsä elokuun alussa uuden työtehtävän saatuaan. Hallituksen puheenjohtajuudesta erotessaan Brask totesi tehneensä käytännössä kahta työpäivää.

Kotkassa valtuuston ja hallituksen puheenjohtajalla on mahdollisuus halutessaan hoitaa luottamustehtäväänsä kokopäiväisesti, 50- tai 25-prosenttisesti ja hänelle maksetaan samassa suhteessa luottamushenkilön palkkiota. Käytännössä 50- tai 25-prosenttisesti tehtävän hoitaminen tarkoittaa sitä, että työelämässä mukana oleva henkilö siirtyy tekemään lyhyempää työaikaa palkkatyössään. Tilanne edellyttää työnantajan suostumusta ja työtehtävää, jossa lyhennetyn työajan tekeminen ylipäätään on mahdollista.

Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajan tehtäviin kuuluu paljon muutakin kuin kokousten johtaminen. Asiakokonaisuudet ovat yhä laajempia ja esimerkiksi Kotkassa laajan kaupunkikonsernin ja sen toiminnan omaksuminen vaatii perehtymistä.

Pelkästään kaupunginvaltuutetun tehtävä vaatii nykyisin paneutumista kaupungin asioihin. Kaikki eivät valituiksi tullessaan tätä ehkä miellä tai asettuvat herkästi oman poliittisen ryhmänsä kovaäänisempien taakse. Äänestäjän oikeusturvaa on perätty eduskunnassa, miksei kaupunginvaltuustossakin. Äänestäjän pitäisi voida vakuuttua siitä, että oma ääni menee henkilölle, jolla on aito halu ottaa yhteisistä asioista selvää ja pyrkiä vaikuttamaan niiden hoitamiseen.

Puolueiden on vaali vaalilta yhä vaikeampaa saada ehdokaslistojaan täyteen. Mitä kevyemmin motiivein ehdokkaaksi hakeudutaan, sitä löysempää päätöksentekoa kunnissa on edessä. Jos luottamustehtävät täyttyvät opiskelijoista, työttömistä tai eläkeläisistä, joilla aikaa ei kulu päivätyöhön, asiat saattavat tulla hyvin hoidetuiksi, mutta koko kaupungin asukkaiden edustajilta tällainen valtuusto tuskin tuntuisi.

Juttua muutettu 8.8. kello 12.43: kaupunginvaltuuston tai -hallituksen puheenjohtajan tehtävää voi Kotkassa hoitaa osa- tai kokopäiväisesti.