Lääkehuolto pitää varmistaa

Lääketukkuyhtiö Oriolan vaikeudet lääkkeiden toimittamisessa ovat jatkuneet jo yli kaksi viikkoa. Yhtiön mukaan parannusta on tapahtunut, mutta tilanne ei vieläkään ole normaali, vaan ongelmat aiheuttanut uusi toiminnanohjausjärjestelmä takkuaa edelleen.

Tiettävästi kukaan ei ole kuollut heikentyneen lääkejakelun takia, mutta ongelmat ovat jatkuneet kohtuuttoman kauan. Järjestelmien uusimiseen sisältyy aina riskejä, mutta näin tärkeällä toimialalla ei tällaista pitäisi sattua. Järjestelmät pitää testata etukäteen kunnolla ja huolehtia myös varajärjestelmästä, jos uusi ei toimikaan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea lupaa tehostaa valvontaa ja selvityttää, mistä Oriolan ongelmat lopulta johtuivat. Selvitykset ovat paikallaan, sillä lääketurvallisuuden kannalta tilannetta on luonnehdittu vakavaksi. Ei ole kovin vakuuttavaa, jos apteekit joutuvat lainailemaan lääkkeitä toisiltaan ja sairaaloista tai jos asiakkaille joudutaan antamaan erityisohjeita lääkkeiden riittävyyden varmistamiseksi.

Oriolan ongelmien myötä on noussut esiin suomalaisen lääkekaupan keskittyminen kahteen yhtiöön. Oriola hallitsee lääketukkumarkkinoista 46:ta prosenttia ja Tamro loppuja 54:ää prosenttia. Yksikanavajakelussa markkina on jaettu niin, että tiettyä lääkettä saa vain joko Oriolasta tai Tamrosta. Järjestelmää on pidetty kustannustehokkaana ja toimivana, eikä kuluttaja- ja kilpailuvirastokaan ole nähnyt kartellilta haiskahtavassa mallissa moitittavaa. Oriolan ongelmien jälkeen yksikanavajakelua pitää ehkä arvioida uudelleen. Muulla kaupan alalla tällaista mallia ei helpolla hyväksyttäisi.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.