Hädässä olevaa pitää auttaa

Maahanmuuton ministerityöryhmä on hyväksynyt toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Yksi osa suunnitelmaa on se, että paperittomalla on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja kiireelliseen apuun. Avun järjestäminen tulee kuntien tehtäväksi, vaikkakin valtio korvaa tästä aiheutuvat kustannukset. Esimerkiksi Kotkassa on jo mietitty toimintatapaa.

Aivan varmasti ministerityöryhmän linjaus herättää keskustelua. On hyvä kysymys, miksi tukea ja rahanarvoisia palveluja pitää osoittaa niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Moni saattaa epäillä, että menettely ennemmin kannustaa laittomaan oleskeluun kuin ehkäisee sitä.

Kysymyksistä, ihmettelystä ja epäilyistä huolimatta linjaus on oikea. Humaanit arvot, kuten hädänalaisten auttaminen ja toisista välittäminen, ovat hyvyyden mittareita myös muulloin kuin joulutunnelmiin virittäydyttäessä. Se, joka tarvitsee akuuttia apua, tarvitsee apua, vaikka hallintoratkaisut puhuisivatkin häntä vastaan.

Sitä paitsi avun epääminen ei poistaisi ongelmaa. Jos maasta käännytetty pakoilee viranomaisia, hän pakoilee myös siinä tapauksessa, että mistään ei ole luvassa leipää, lääkkeitä eikä kattoa pään päälle. Mitä vaikeampi pakoilijan tilanne on, sitä todennäköisemmin sillä on ikäviä seuraamuksia. Rikosten riski voi kasvaa.

Hätäapu ei voi olla kovin pitkäaikaista. Siitä ei saa tulla keino, jolla käännytyspäätös puolivirallisesti kumotaan. Ministerityöryhmän suunnitelmaan kuuluu myös se, että laittomasti maassa oleskelevat ohjataan palautusjärjestelmän piiriin ja lähtemään maasta vapaaehtoisesti. Paperittomien inhimillinen kohtelu tukee tätäkin pyrkimystä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.