Pääkirjoitus: Lauri Törni ja suomalainen SS-pataljoona ovat räväkkä valinta näyttelyaiheiksi Haminassa

Viime vuonna toimintansa Haminassa aloittanut Wanha Veteraani eli Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön perinnekeskus aloittaa kesänsä näyttelyjen osalta varsin ennakkoluulottomasti. Tänään keskuksessa avataan kaksi vaihtuvaa näyttelyä, jotka varmasti sekä kiinnostavat että herättävät keskustelua.

Näyttelyjen aiheet eli Lauri Törni ja suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona ovat olleet viime aikoina paljon esillä julkisessa keskustelussa.

Törni on kiistelty Mannerheim-ristin ritari, joka saavutti elämänsä aikana kapteenin arvon kolmessa armeijassa eli Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Sotasankarin historia on siis ainutlaatuinen ja keskustelua herättävä. Esimerkiksi Törnin palvelu SS-joukoissa on joillekin ollut vaikea asia ymmärtää. Toisaalta Törnin sotasaavutukset ovat kiistattomia eli pohja ristiriitaisten tunteiden herättämiselle on olemassa.

Suomalaisen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoonan toiminta nousi esiin talvella, kun Kansallisarkiston tutkimuksessa pidettiin todennäköisenä, että suomalaiset vapaaehtoiset olivat syyllistyneet sotarikoksiin Saksan joukkojen kanssa.

On perusteltua ja ymmärrettävää, että nuo kaksi näyttelyä ovat valikoituneet Wanhan Veteraanin ensimmäisiksi kesänäyttelyiksi. Räväkkä alku tietää julkisuutta ja keskus osoittaa samalla, ettei kiistellyistäkään asioista ole syytä vaieta. Historiaan liittyy paljon erilaisia vaikeitakin asioita ja mitä useampia niistä voidaan käsitellä avoimesti, sitä parempi.

Toivoa sopii, että Wanha Veteraani jatkaa ennakkoluulottomalla ja rohkealla linjalla myös tulevissa vaihtuvien näyttelyjen aihevalinnoissaan.

Antti-Jussi Larvio