Lentokenttä herättää huolta

Pyhtäälle havitellaan pientä lentokenttää. Helsinkiläinen Paradox Marine Oy on ostanut noin 90 hehtaarin maa-alueen kenttää varten kirkonkylän lähistöltä. Hanke on siis yksityinen, mutta Pyhtään kunta liputtaa sen puolesta.

Hyötyjinä olisivat ilmailuharrastajat ja alaan liittyvät yrittäjät. Kentälle on kaavailtu esimerkiksi koulutusta, yleisölennätyksiä ja lentokoneiden huoltoa. Toiveissa on myös kirkonkylän suunnan yleinen piristyminen.

Kaikki eivät silti ole ainakaan varauksettoman innostuneita kenttäsuunnitelmasta. Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson ja Uudenmaan piirit ovat vaatineet seikkaperäistä selvitystä ympäristövaikutuksista. Kriittisyys ja vastahanka kuuluivat myös muutama ilta sitten järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, jossa yleisö peräsi vastauksia kysymyksiin.

Keskusteluillassa sanottiin kunnanjohtajan suulla, että meluhaittoja, pohjavesiasioita ja muuttolintuproblematiikkaa on käyty läpi ELY-keskuksen kanssa ja että tämänkokoinen hanke ei tarvitse raskasta selvitystä. Mutta onko aina pakko tyytyä siihen, mikä on vähimmäistaso? Lentokenttää rakennettaessa YVA-menettely vaaditaan, jos kiitorata on vähintään 2,1 kilometriä pitkä. Pyhtään suunnitelmissa kiitorata on kilometrin mittainen. Varsin ymmärrettävä kysymys on, miksi ja millä tavalla lyhyemmän radan kentällä haitat jäävät olennaisesti pienemmiksi — ja millaisia ne sitten ovat.

Asukkaiden, kesämökkiläisten ja luontoväen huolta ei kuitenkaan kannattaisi sivuuttaa toteamuksella, että tämä riittää. Jos selvitys osoittaisi, että haitat ovat vähäisiä, vastustuskin laimenisi.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.