Pääkirjoitus: Google kannustaa kasvuun — Haminassa on syytä olla ylpeitä yhtiön investoinnista

Google ilmoitti tällä viikolla investoivansa 600 miljoonaa euroa uuteen palvelinkeskukseen Haminassa. Tiukimmat kriitikot ehtivät jo väheksyä investoinnin merkitystä Suomelle.

Kritiikki on turhaa. Investointi on merkittävä sekä Haminan että koko Suomen talouselämän kannalta. Kahden vuoden aikana yhtiö työllistää 1200 ihmistä ja tarjoaa sen jälkeen vakaan työpaikan kymmenille työntekijöille. Rakennusprojekti tuo merkittävän piristysruiskeen alueelle. Vuokra-asuntojen, kulutustarvikkeiden ja palveluiden kysyntä kasvaa. Lisäksi yhtiö on tehnyt sopimuksen 190 megawatin edestä kolmen suomalaisen tuulipuiston kanssa.

Vaikka valtaosa kansainvälisen datajätin tuottamista voitoista valuisivat omistajille, yhtiön sijoittuminen Suomeen lisää entistä vahvemmin alueen kiinnostavuutta kansainvälisesti. Suomen digitaalinen infrastruktuuri ja kilpailukyky vahvistuvat.

Pidemmällä aikavälillä investoinnin arvo realisoituu Suomen brändiarvoon, jota on pyritty vuosia kiillottamaan tällaisia investointeja varten. Suomi on turvallinen maa, jossa on osaavaa työvoimaa, korkeasti koulutettu väestö ja hyvän elinolosuhteet. On huikeaa, että juuri Hamina on valikoitunut potentiaalisten sijoituskohteiden joukosta Euroopassa parhaaksi paikaksi Googlelle. Tästä on syytä olla ylpeä.

Googlella on palvelinkeskus vain neljässä Euroopan maassa. Yhtiöllä on tiukat kriteerit keskusten sijainnille. Keskeistä on osaavan työvoiman saatavuus, turvallinen liiketoimintaympäristö, energiansaanti ja jäähdytys. Haminan seutu on nyt ja tulevaisuudessa luotettava sijoituskohde.

Investointi tuo uskoa Haminan vetovoimaan ja aitoa elinvoimaa alueelle. Toivottavasti tämän investoinnin myötä myös muut elinvoimaisuuden kannalta tärkeät hankkeet toteutuvat lähivuosina.

Kommentoidut