Pääkirjoitus: Askel oikeaan suuntaan

Venäjä ottaa sähköisen ja ainakin alkuvaiheessa maksuttoman viisumin käyttöön Pietarin ja Leningradin alueille matkustaville. Vielä on hieman epävarmaa koskeeko oikeus sähköiseen viisumiin myös suomalaisia, mutta todennäköisesti sen piiriin tulevat kaikki Schengen-maat. Samainen e-viisumikäytäntö on näiden maiden osalta voimassa jo nyt Kaliningradin alueellakin.

Sähköinen viisumi on hyvä askel Venäjälle matkustamisen helpottamisessa. Ensitietojen mukaan viisumin hankkiminen netin kautta olisi mahdollista jo lokakuussa. Venäjällä kaikki ei kuitenkaan välttämättä mene niin kuin on ilmoitettu, joten tuohon aikarajaan on syytä suhtautua varauksella.

Kustannuksia viisumin hankkijalle tulee vain matkavakuutuksesta ja valokuvasta. Tosin pysyvästi viisumia tuskin ilmaisena säilytetään.

Viisumin käsittelyajaksi on ilmoitettu neljä vuorokautta ja se on voimassa kahdeksan vuorokautta. Kokonaan se ei siten varmastikaan korvaa vuoden ja kahden vuoden nykyisiä viisumeja.

Mikäli sähköisen viisumin käsittelyyn myös rajanylityspaikoilla saadaan luotua valmiudet, tulee käytäntö varmasti piristämään matkustusta Venäjälle. Käytäntöhän muistuttaa hieman 1990-luvulla ollutta Viipuri-korttia, jonka sai ostaa suoraan raja-asemalta. Niitä myytiin vuosittain 45 000 — 60 000 kappaletta.

Viisumeja myyville matkatoimistoille sähköisen viisumin tulo merkitsee viisumivälityksestä saatujen eurojen vähentymistä. Toisaalta matkustamisen lisääntyminen tuo uusia mahdollisuuksia myös matkatoimistoille.

Toivoa sopii, että Venäjä jatkaa matkustamisen helpottamista, sillä siitä hyötyvät niin matkustajat kuin Venäjän valtiokin.