Pääkirjoitus: Rohkea harppaus

Kantasataman kehittäminen otti viime viikolla selkeän askeleen eteenpäin, kun Kotkan kaupunki, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu ja Cursor Oy allekirjoittivat alueen rakentamishankkeita koskevan aiesopimuksen.

Jos toteuttamispäätös solmitaan helmikuussa, sitoo se veronmaksajia vuosikausia. Varmuutta ei ole siitä, mikä on kaupungin taloustilanne viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Ymmärrettävää on, että erityisesti outlet-hanke osana Kantasatamaa on herättänyt huolta. Konkreettisia näyttöjä ulkomaisen rahoituksen saamisesta ei ole ollut.

Kilpailu kaupunkien välillä on tällä hetkellä kovaa. Erityisesti yliopistokaupungit kehittyvät hyvää tahtia. Opiskelijoiden ja yritysten tiivis vuorovaikutus takaa uusien ideoiden ja työvoiman saatavuuden. Tällä hetkellä taloudelliselle kasvulle olisi edellytyksiä Kymenlaaksossa, mutta organisaatioilla on vaikeuksia saada osaavia työntekijöitä. Alueen vetovoimaisuus opinahjoineen on ratkaisevassa asemassa. Investointia Kantasatamaan opiskelijoiden, yritysten ja tapahtumien keskuksena on harkittava yhtenä sijoituksena Kotkan ja koko seutukunnan elinvoimaisuuteen.

Selvää on, että Kotkan vetovoima nojaa merellisyyteen ja kaupungin maineeseen tunnelmallisena kaupunkina asua, tehdä työtä ja kasvattaa lapsia. Oman kotiseudun maineeseen voi jokainen kaupunkilainen vaikuttaa. Ilmaiseksi.

Rohkeita investointeja on silti uskallettava tehdä, jotta kehityksestä ei jäädä jälkeen. Syytä on selvittää ennen toteuttamissopimuksen mahdollista solmimista, että Kantasataman hankkeelle on laaja tuki. Kyseessä olisi iso investointi perintöön, joka jää tuleville sukupolville.

Heidi Ekdahl
heidi.ekdahl@kymensanomat.fi