Pääkirjoitus: Omaista pitää tukea, siksi Kymsoten ja kolmannen sektorin yhteistyö on paikallaan

Kun ihminen sairastuu, hän itse ja hänen lähipiirinsä joutuvat hätään, missä monenlainen apu on paikallaan. Varsinaisen sairauden hoidon lisäksi kuvaan astuu kolmas sektori ja potilasjärjestöjen vertaistukiryhmät.

Kymsoten mielenterveys- ja päihdepalvelut, Finfam ja Kakspy aloittavat julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyön tänä syksynä. Heidän kohteenaan on päihde- ja mielenterveyspotilaiden omaisten tukeminen. Läheisien jaksaminen on toimijoiden mukaan jääneet liian vähälle huomiolle.

Ensimmäinen yhteistyön ulostulo on mielenterveysomaisille järjestettävä ABC-kurssi Kotkassa ja Kouvolassa. Ammattilaisten tieto mielenterveyden- ja päihteiden sairauksista rinnallaan kokemusasiantuntijoiden kertomukset tekevät koulutuksesta moniulotteisen.

Kolmannen sektorin toimijat ja hankerahoituksella ammattilaisia palkkaavat yhdistykset haluavat tuottaa tukipalveluita omaisille. Läheinen on usein henkinen ja fyysinen sairastuneen elämän kannattelija, ihminen joka jaksaa pysyä paikallaan tai ei tiedä, mikä olisi muu vaihtoehto tilanteessa.

Mielenterveysongelmien luonteeseen kuuluu, että sairaus vaikuttaa monella tasolla sairastuneen lähipiirin elämään. Läheisen muuttunut käytös vaatii ymmärrystä, hyväksymistä ja sopeutumista. Vuorovaikutuksessa tämä on vaativaa, sillä sairaus ei ole koko ihminen, vaan ihmisen ominaisuus.

Hoitohenkilökunnan näkemys on, että sairastunut paranee nopeammin, mikäli hänen omaisensa ovat mukana hoitoprosessissa. Siksi omaista ja läheistä pitää tukea kaikin keinoin.

Issu Huovinen

issu.huovinen@kymensanomat.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset