Elpyminen on kauan hidasta

Hallituskriisin keskellä niin pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo kuin elinkeinoelämäkin toivoivat entisen hallituspohjan jatkavan ja ongelmien selviävän nopeasti, jotta Suomen hyvä talouskehitys ei vaarannu. Uudet hallitusneuvottelut, saati ennenaikaiset eduskuntavaalit olisivatkin pysäyttäneet uudistukset pitkäksi aikaa. Onneksi tilanne laukesi nopeasti.

Suomen talouden suunta on kääntynyt. Nordea ennusti alkuviikosta tälle vuoden jopa kolmen prosentin kasvua, jollaista Suomessa ei ole nähty vuosikausiin. Muut ennustajat ovat kuitenkin olleet varovaisempia.

Tiistaina oman arvionsa esittänyt Suomen Pankki lupaa prosenttiyksikön pienempää kasvua kuin Nordea ja muistuttaa, että ensi vuonna Suomi on tavoittamassa vasta vuoden 2008 tason. Tällä kasvuvauhdilla velkaantuminen jatkuu edelleen. Vuonna 2019 se on jo 67 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kasvua ja kilpailukykyä lisääviä toimia tarvitaan siis vielä vuosia.

Hallituskriisin väistymisestä huolimatta Suomen edellytykset päästä pysyvään kasvuun eivät välttämättä ole kovin hyvät. Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas arvioi Kauppalehden haastattelussa 13.6., että alkuvuonna tapahtuneesta viennin arvonnoususta kolmannes selittyy hintojen nousulla. Palokankaan mukaan kokonaistuotannon kasvua on turha odottaa, ellei investointeja saada laajasti liikkeelle.

Ongelmaa korostaa se, että Suomen tavaravienti Nokian jälkeen koostuu taas pääsiassa puolivalmisteista paperista, sellusta, sahatavarasta, terästuotteista ja kemikaaleista, kun pitäisi päästä korkeamman arvonlisän tuotteisiin.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.