Pääkirjoitus: Ajattelemattomuutta arvoista – Kirkossa on myös oma rauhansa

Kotkan ortodoksisen seurakunnan pääkirkko, Kotkansaaren Pyhän Nikolaoksen kirkko, on rakennuksena arvokas. Kaupungin historiassa se on ollut paikalla monissa eri vaiheissa.

Kirkko sijaitsee Isossapuistossa, joka on kaupunkilaisten olohuone sekä varsinkin Meripäivien aikaan karnevaalikeskus.

Nikolaoksen kirkon asema puistossa on erilainen kuin esimerkiksi luterilaisen Kotkan kirkon sijainti. Kotkan kirkko on kirkkopuistossa sankarihautojen vieressä oma yksikkönsä. Sen hiekkateitä kuljetaan läpi jalan, mutta kirkon ulkoportaat tai kirkkopuisto ei ole oleskelupaikka.

Nikolaoksen kirkon ympäristössä on ajoittain erilaisia arvorakennuksen kupeelle epäsopivaa toimintaa. Siksi seurakuntalaiset ovat jo vuosia pahoittaneet mielensä kirkon ympäristön toiminnoista.

Juopottelu ja muunlainen juhlinta eivät sovikaan kirkon liepeille, eikä ihme, että osa seurakunnan jäsenistä on ollut vakaasti sitä mieltä, että kirkkorakennuksen eristävä aita on ainut järkevä ratkaisu tilanteen rauhoittamiseksi.

Toisaalta taas pohditaan, eristääkö aita kirkon muusta yhteiskunnasta. Ja ylipäätään katkaiseeko kielto ja kyltti häiritsevän elämän vai onko se lisätekoihin johtava ärsyke?

Seurakunta on vastuussa Kotkan vanhimpiin kuuluvan rakennuksen kunnosta niin sisäpuolisesti kuin ulkopäin. Haasteita riittää, sillä isossa rakennuksessa on isot käyttökustannukset. Isot korjaukset tulevat sen päälle. Ne ovat kalliita.

Onkin kohtuutonta, että ulkopuolisten ajattelemattomuudeksi luonnehdittava käytös aiheuttaa vahinkoa itse rakennukselle. On suurta ajattelemattomuutta olla ymmärtämättä sitä, mikä arvo Pyhän Nikolaoksen kirkon tyylisellä rakennuskannalla on kaikille ihmisille.

Kodissa on kotirauha, jonka rikkominen on rikos. Kirkossa on myös oma rauhansa, siksi epäkelpo käytös arvorakennuksen läheisyydessä tai sitä kohtaan on suurta ajattelemattomuutta.

Luetuimmat