Pääkirjoitus: Työpaikan menettäminen väärästä sanavalinasta on kova rangaistus

Vähäosaisten kansalaisten nimittäminen ihmisroskaksi kävi oululaisille kaupunginvaltuutetulle Riikka Moilaselle kalliiksi. Hän menetti samantien työnsä terveyskonserni Pihlajalinnan alueellisena toimitusjohtajana ja joutui kaupan päälle häpeään valtakunnanlaajuisesti.

Ei ole epäilystäkään, etteikö Moilasen sanavalinta ollut epäasiallinen ja typerä, mutta on kyseenalaista, oliko se potkujen arvoinen. Jos kerran lausahduksessa oli kyse yksittäisestä hairahduksesta ja onnettomasta muotoilusta, tuntuu kohtuuttomalta, että henkilön elämä suistetaan sen takia raiteiltaan. Moilanenkin pyysi heti anteeksi lipsahdustaan.

Moilasen pikapotkut ja muutkin viimeaikaiset reagoinnit voimakkaisiin mielipiteisiin kertovat paljon nykymenosta. ”Yleisesti vääränä pidetyn” mielipiteen lausuminen nostattaa nopean some-kohun ja Pihlajalinnan tapaan yrityksille tulee paine reagoida myös nopeasti tilanteen laukaisemiseksi. Siinä vauhdissa ei useinkaan ehditä tarkistaa, mistä asiassa oli oikeasti kyse.

Ajan ilmiöihin kuuluu myös nopea ja kollektiivinen loukkaantuminen. Moilanenkaan ei ihmisroskalla viitannut kehenkään tiettyyn ihmiseen eli ei varsinaisesti syyllistynyt kunnianloukkaukseen. Siitä huolimatta ”kalikka on kalahtanut” ympäri Suomen eli moni on katsonut Moilasen tarkoittavan juuri häntä itseään.

Tällaiset some-kohut jättävät aina jälkensä. Sanomisiaan kannattaa aina harkita, mutta ei pitäisi olla niinkään, että yhdestä hairahduksesta voi menettää työpaikkansa. Sellaisen riskin olemassaolo helposti panee suut tukkoon, mikä ei ole hyväksi yhteiskunnan avoimuuden ja mielipiteen vaihdon kannalta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi