Kaakon kasvu laahaa jäljessä

Myönteiset talousuutiset jatkuvat. Tulli kertoi maanantaina viennin jatkuvan kasvussa ja sunnuntaina Yle yritysten liikevaihdon nousseen vauhdikkaasti.

Liikevaihdon kehityksessä alueelliset erot ovat kuitenkin todella suuria. Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Lapissa kasvu huiteli 13—17 prosentissa. Kaakon maakunnissa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa kasvu jäi 5—6 prosenttiin. Luvut perustuvat TEM:n ennakkotietoihin tammi—maaliskuulta.

Länsirannikolla kasvu perustuu telakka- ja autoteollisuuden hurjaan menoon. Kaakossa teollisuus elää hitaampien alojen varassa, joten kasvukin on verkkaisempaa.

Syksyn työmarkkinaneuvotteluihin kohdistuu nyt suuri mielenkiinto. Pitkään nollakorotuksia ja ehtojen heikennyksiä hyväksyneet työntekijäjärjestöt hakevat osaa kasvun hedelmistä. Työ- ja elinkeinoministeriön ekonomisti Olli Koski kuitenkin muistuttaa Ylellä, että maakuntien isot erot pitäisi huomioida myös palkkaratkaisuissa. Suomeksi tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että matalan kasvun alueilla palkankorotukset voivat ajaa yritykset vaikeuksiin ja työttömyyden kasvuun.

Kaiken kaikkiaan palkkaneuvotteluissa on tarkka paikka, josta talousasiantuntijat ovat pitkään varoitelleet. Toisaalta ostovoiman parannus tukee talouskasvua, toisaalta liian isot korotukset uhkaavat viennin kilpailukykyä ja voivat katkaista kasvun.

Sekin kannattaa muistaa, että pitkän taantuman aikana Suomen talous on jäänyt pahasti takamatkalle. Velkaantuminen jatkuu ja julkisen talouden tasapaino odottaa ratkaisuaan. Jos näille haluaa tehdä jotain, se olisi kivuttomampaa silloin, kun talous kasvaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.