Presidentti korosti vastuuta

Vastuun ottaminen ja osallisuus korostuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheessa. Teemat nousivat esiin presidentin käsitellessä niin Suomen alkanutta juhlavuotta, terrorismin torjuntaa kuin Euroopan unioniakin.

Merkittävimmät poliittiset linjaukset puheessa liittyivät kansainväliseen tilanteeseen, josta Niinistö on selvästi hyvin huolissaan. Hän totesi maailman kulkevan nyt ”varjojen mailla”. Erityisesti presidenttiä näyttää huolestuttavan, että suurvaltajohtajat, Venäjän Vladimir Putin ja Yhdysvaltain Donald Trump alkavat sopia asioista keskenään yli Euroopan. Niinistön mielestä EU ei voi olla pois niistä pöydistä, joissa tulevaisuutta järjestellään.

Niinistö lähetti terveisiä niille, jotka olisivat valmiita hyvästelemään koko unionin. Vaikka EU on Niinistönkin mukaan heikompi ja hajanaisempi kuin koskaan, sitä myös tarvitaan enemmän kuin vuosikymmeniin. Mainitsematta ketään nimeltä Niinistö myös arvosteli maita, jotka pyrkivät poimimaan jäsenyydestä etuja itselleen. Sellainen sooloilu vain heikentää unionia.

Kehitysyhteistyössä, terrorismin torjunnassa ja puolustuksessa Niinistö näkisi mielellään nykyistä enemmän eurooppalaista yhteistyötä. Kehitysyhteistyötä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa hän piti keinoina hallita kansainvälistä muuttoliikettä.

Suomen juhlavuoteen liittyen presidentti korosti jokaisen kansalaisen vastuuta yhteenkuuluvuuden ja kansallisen eheyden lisääntymisestä. Selvä viesti liittyi myös siihen, kun Niinistö sanoi, että ” Kansallistuntoinen yhteisö ei sulje ulkopuolelleen ketään, ei syntyperänkään vuoksi, vaan huomioi ja kutsuu osallistumaan”.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.