Tuuli yltyy ja säpinää riittää

Isoja purjealuksia on lipunut Kantasatamaan jo parin päivän ajan, mutta viimeistään keskiviikkona meripäiväparaatin alkutahtien kajahdettua ilmoille Kotkan superviikko polkaistiin täysillä käyntiin. Kauppiaat ovat saapuneet, ravintolat avoinna, ohjelmatarjonta käynnistynyt ja areenan artistit valtaavat lavan tänään torstaina.

Kapitan Borchardtillla purjehtivan Carl Medbrantin sanat tiivistävät monen kotkalaisen organisaation, seuran ja työpaikan tämän viikon tunnelmat kuvaannollisesti: ”Parasta on kun tuuli välillä yltyy ja aluksella on säpinää.” Töitä on tehty monella saralla kovasti, ja vaikka aherrus jatkuu kovatahtisena koko loppuviikon ajan, samalla pääsee nauttimaan työnsä hedelmistä.

Säpinästä pääsevät kolmen päivän ajan osallisiksi myös tuoreet meripäiväneuvos ja -neuvoksetar, 30 vuoden ajan meripäiväkipparina toiminut satamatyöntekijä Sampo Halttunen ja Kymi Sinfoniettan pitkäaikainen toimitusjohtaja Riikka Luostarinen. Halttuselle aiemmista Meripäivistä mieleen ovat jääneet vuodet, jolloin aluksia on saanut sovitella satamaan melkein kenkälusikalla. Luostarisen mukaan kotkalaisen kulttuurin saralla sattuu ja tapahtuu paljon koko ajan, ei vain Meripäivillä.

Tuoreimman tervamestarin arvonimen sai harteilleen monenlaisessa kulttuuriin liittyvässä säpinässä jo 50 vuoden ajan mukana ollut Reijo Paukku. Kotka-seura perusteli valintaa kotkalaisen identiteetin rakentamisella.

Tulevien päivien aikana meillä kotkalaisilla on hieno tilaisuus esitellä merikaupungin identiteettiä muualta tulleille. Toivottavasti säpinäviikon aikana muistetaan myös siisteys, ettei kaupunki näyttäydy ensi maanantain risteilijävieraille roskasaarena.

Marja Luumimarja.luumi@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.