Satama tuo elämää

Haminan—Kotkan satamayhtiö suunnittelee aluelaajennuksia. Se havittelee lisää tilaa Mussaloon ja Haminaan. Haminan Paksuniemen suunnitelmiin liittyy aikomus, että yhtiö ostaa Summan tehtaan vanhan junaradan.

Laajentumisaikeet kertovat, että satamalla menee ainakin suhteellisen hyvin. Liikennemäärät ovatkin olleet kasvussa. Haminan—Kotkan sataman kautta kulki tammi-marraskuussa tavaraa noin 12 miljoonaa tonnia, mikä on noin 2,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Positiivisen suunnan viestejä alkoi tulla jo alkuvuodesta. Sataman kannalta odotuksia ja jo täyttyneitä lupauksia on Nord Stream 2 -kaasuputkihanke, vaikka putki on herättänyt myös vahvaa vastustusta. Kaasuputkien päällystyksen pitäisi alkaa Mussalossa tammikuussa. Haminassa valmistellaan Kazakstanin öljykentille vietävien paineentasausmoduulien kuljetuksen aloittamista.

Liikennesatamaan voi uskoa. Sen sijaan Kotkan Kantasataman kehittämisen usko tuntuu hiipuneen jokseenkin olemattomiin. Kaupunginjohtaja Henry Lindelöf kyllä ennusti videoidussa joulutervehdyksessään, että Kantasatama on aivan kohta rakennuslupavaiheessa, mutta toistaiseksi näkö- ja kuulopiirissä on ollut vain yhä uusia päivämääriä, joihin mennessä jotain tapahtuu. Tosin yritysten lopullista sitoutumista on odotettukin vasta rakennuslupien myöntämisen jälkeen.

Mutta vaikka kehittämishanke pysyisikin jäissä, myös Kantasatamaan on luvassa uutta elämää, edes hetkeksi. Suurten purjelaivojen tapahtuma tuo sinne heinäkuussa melkoisen joukon aluksia, tämän hetken arvioiden mukaan toistasataa.

Päivi Taussi paivi.taussi@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.