Paperittomista turvallisuusuhka

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on ilmaissut (HS 3.1.) huolensa laittomasti maassa olevien aiheuttamasta turvallisuusuhasta. He ovat henkilöitä, jotka ovat saaneet kielteisen oleskelulupapäätöksen ja joiden pitäisi poistua maasta vapaaehtoisesti. Osa lähteekin, osa viedään pakolla, mutta osa heistä jää maahan ja katoaa viranomaisten ulottumattomiin. Heitä voi kertyä runsaastikin, sillä vuoden aikana noin 12 000 ihmistä on saanut kielteisen päätöksen. Suomessa on jo paljon ihmisiä, joiden olinpaikkaa viranomaiset eivät tiedä.

Nerg pelkää, että laittomasti maahan jäävät alkavat tehdä rikoksia ja pyörittää harmaata taloutta.

Kunnat tarjoavat paperittomille kiireellistä hätäapua, mutta ei varsinaista perustoimeentulotukea. Linjaus on oleskelulupajärjestelmän näkökulmasta oikeudenmukainen, sillä jokin erohan täytyy olla siinä, onko saanut luvan vai ei. Laittomasti maassa olevan näkökulmasta vaihtoehdot käyvät vähiin, mikä houkuttelee laittomuuksiin.

Jos kielteisen oleskelulupapäätöksen saanut henkilö ei halua lähteä vapaaehtoisesti vaan päättää kadota, niin viranomaisten keinot tuntuvat olevan aika rajalliset. Paperittomia auttavia tahoja kehoitetaan valistamaan esimerkiksi huonosta työllisyystilanteesta ja tukemaan vapaaehtoista palaamista, mutta ne eivät vakuuta ihmistä, joka on lähtenyt hakemaan turvaa ja parempaa elämää.

Pakkopalautustenkin toteuttaminen laajamittaisesti on vaikeaa, koska osa maista ei ota vastaan kuin vapaaehtoisesti palaavia. Suomeen ei kuitenkaan saisi antaa syntyä isoa paperittomien joukkoa. Se johtaisi helposti siihen, josta Nerg varoittaa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.