Aalto liikuttaa vihreitä kohti maakuntia

Touko Aallon valinta vihreiden puheenjohtajaksi tuo suosiotaan kasvattanutta puoluetta kohti maakuntia. Aalto on jyväskyläläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän on syntynyt 33 vuotta sitten Savonlinnassa, joten vihreitä johtaa nyt maakuntien elämää tunteva mies.

Aalto sai puheenjohtajuuden Ville Niinistöltä tilanteessa, jossa puolueen suosio on mielipidemittausten mukaan ennätyksellisen korkealla, noin 15 prosentin tasolla. Vihreiden sääntöjen mukaan puheenjohtaja voi johtaa puoluetta maksimissaan kuusi vuotta peräkkäin. Vihreissä puheenjohtaja vaihtui siis sääntöjen vuoksi, ei istuvan puheenjohtajan epäonnistumisen takia.

Aallolla on kuitenkin täydet mahdollisuudet kasvattaa vihreiden kannatusta entisestään. Hän puhuttelee maakuntien ihmisiä taustojensa vuoksi paremmin kuin esimerkiksi puheenjohtajakisassa toiseksi jäänyt Emma Kari.

Vihreiden tulevaisuuden haaste on juuri maakunnissa. Vihreät on toiseksi suurin puolue Helsingissä 24 prosentin ääniosuudellaan. Kaakkois-Suomen kaupungeissa puolueen kannatus vaihtelee Imatran neljän ja Lappeenrannan 12 prosentin välimaastossa.

Aallon olennaisin tavoite on päästä maakuntien ihmisten iholle. Vihreiden rummuttamat ympäristöarvot ovat läheisiä suurelle osalle suomalaisista. Aallolta odotetaankin nyt selkeitä sosiaali- ja terveyspolitiikkaan ja talouteen liittyviä linjauksia. Jos ne ovat uskottavia, puolueen noste saattaa jatkua yllättävän kovana.

Pekka Lakka pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.