Pääkirjoitus: Ruoka ei kuulu roskikseen

Nyt on valtakunnallinen hävikkiviikko. Jatkuvasti puhutaan, mitä kukin voisi tehdä hiilidioksidipäästöjensä karsimiseksi. Oman ruokahävikin pienentäminen on lautasenkokoinen teko, johon jokainen varmasti pystyy pienellä suunnittelulla.

Kotkassakin ruokahävikkiä torjutaan usein eri tavoin. Moni kauppa ja ravintola on innostunut myymään ruokahävikkiään suoraan kuluttajille ResQ Club -sovelluksen kautta, jolloin esimerkiksi lounaalta ylimääräiseksi jääneet annokset vaihtavat nopeasti ja edullisesti omistajaa. Tämä on molemminpuolinen etu.

Kotkan hävikkiruokakaappitoiminta on noteerattu valtakunnallisestikin. Silti Kotkansaarella Yhteisötalo Messissä ja Karhulassa Avoimen työhuoneen ja nuorisotila Kulman tiloissa aiemmin toimineet kaapit jouduttiin lopettamaan olosuhteiden pakosta. Tällä hetkellä kaapeille etsitään uutta paikkaa, sillä hävikkiruoalle on suuri kysyntä. Käytännöt ovat jo olemassa, mutta paikka puuttuu. Toivottavasti hävikkiruokakaapeille löytyy sopiva tila, sillä tällainen vapaaehtoisvoimin pyörivä toiminta on avuksi monelle.

Myös Xamkin Kotkan kampuksella hävikkiruokakaappitoimintaa tammikuusta asti pyörittäneellä opiskelijaryhmällä on hyviä kokemuksia kevätlukukaudelta. Nyt kesätauon jälkeen toiminta jatkuu. Kaappi on avoinna niin kampuksen väelle kuin muillekin.

Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmasosa syntyy ruuasta. Jos ruoka jää hyödyntämättä, sen tuotantoketjussa syntyneet päästöt olivat aivan turhia. Ehkä entistä useampi ruokailija löytää hävikkiruokapalvelujen pariin, kun näitä on paikallisesti saatavilla ja vieläpä montaa sorttia.

Krista Kierikka

krista.kierikka@kymensanomat.fi