Saksan vuoro joutua kohteeksi

Kolme terrori-iskua – Ankarassa, Zürichissä ja Berliinissä – yhden vuorokauden kuluessa muistuttavat jälleen tylysti, kuinka vaikeaa näiden tekojen torjuminen on. Terrorismin vastaisia toimia on kaikkien viimeaikaisten hyökkäysten jälkeen tiivistetty, tietojen vaihtoa ja tiedustelua lisätty, mutta aina vain niitä tapahtuu. Toistuvasti löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita vaikka oman henkensä uhraten turvautumaan äärimmäisiin keinoihin asiansa ajamiseksi. Sellaisen edessä avoimet yhteiskunnat ovat lopulta melko voimattomia.

Berliiniläiselle joulutorille tehdyllä iskulla voi olla laajojakin poliittisia vaikutuksia, jos tekijäksi varmistuu turvapaikan hakija, kuten on epäilty. Saksa on kantanut suurimman vastuun turvapaikan vastaanottamisesta. Kölnin viime vuodenvaihteessa sattuneen joukkoahdistelun ja muutaman pienemmän tapauksen lisäksi Saksa on välttynyt sen kaltaisilta isoilta terrori-iskuilta, jollaisia on koettu Ranskassa. Silti vastustus maahanmuuttoa kohtaan on kasvanut koko ajan.

Saksassa on alkamassa vaalivuosi, ja Berliinin tapahtumista liittokansleri Angela Merkelin politiikan vastustajat saavat varmasti uutta puhtia. Saksan maahanmuuttopolitiikka on kiristynyt viime aikoina jo muutenkin, ja nyt se voi kiristyä lisää. Merkel totesi tiedotustilaisuudessaan, että jos iskun tekijä vahvistuu turvapaikanhakijaksi, ”se olisi erityisen epämiellyttävää myös niiden kannalta, jotka tarvitsevat suojaamme”. Lausunnon voi toki lukea monella tavalla. Merkel voi viitata muutokseen yleisessä ilmapiirissä turvapaikanhakijoita kohtaan, mutta yhtä hyvin myös muutokseen maan politiikassa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.