Uhka-arvion nosto realismia

Suomesta terroristijärjestö Isisin riveihin lähteneiden taistelijoiden aiheuttamasta turvallisuusriskistä on puhuttu pitkään. Nyt tuo uhka on ainakin Suojelupoliisin mielestä lisääntynyt. Keskiviikkona Supo vierastaistelijoihin vedoten nosti Suomeen kohdistuvan terrorismin uhka-arviota matalasta kohonneeseen. Vasta käyttöön otetulla neliportaisella asteikoilla se on toiseksi alin taso.

Isis-paluumuuttajien lisäksi arvion kohoamiseen on vaikuttanut Suomi-kuvan muuttuminen terroristien silmissä. Aikaisemmin Suomi on näyttäytynyt Lähi-idän konfliktialueilla muun muassa rauhanturvaamistoiminnan ansiosta neutraalina auttajana, mutta nyt meidät nähdään toisin, vihollisena. Suomikin on mukana Isisin vastaisessa rintamassa, mutta moniin muihin maihin verrattuna aika vaatimattomasti.

Supon uudelleenarvion ei voi sanoa tulleen yllätyksenä. Viime aikoina sotarintamilla tappioita kärsinyt Isis on muuttanut strategiaansa ja alkanut tehdä terrori-iskuja siellä täällä Euroopassa. Olisi uhkarohkeata ja välinpitämätöntä olettaa, ettei tämä koskisi myös Suomea. Uhkakuvan päivitys ei ole pelottelua vaan kertoo, että viranomaiset ovat tehtäviensä tasalla.

Terrorismin torjunnassa tiedustelun onnistuminen on olennaista. Supon oikeuksia tiedusteluun ollaan lisäämässä, mutta hallituksen aikomus saada ne voimaan kiireellisessä järjestyksessä on joutunut vaikeuksiin. SDP ja vasemmistoliitto vaativat lakiesitykseen vielä tarkennuksia. Niiden voima riittää estämään pikakäsittelyn, joten hallitus joutunee myöntymään muutosvaatimuksiin – tai odottamaan lakien voimaantuloa yhden vuoden lisää.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.