Pääkirjoitus: Muovivero ohjaisi kulutusta

Muovijätteet ovat viime aikojen keskustelussa nousseet kärkeen ympäristönpilaajia lueteltaessa. Luonnossa häviämättömät mikromuovit saastuttavat meret ja kulkeutuvat kalojen ja muiden eläinten kautta lopulta sairastuttamaan ihmisiä.

Ongelmaan ollaan vihdoin tarttumassa tiukemmin ottein. EU:n komissio julkisti tammikuussa muovistrategiansa, jonka tavoitteena on lisätä huomattavasti muovin kierrättämistä. EU:n budjettikomissaari Günther Oettinger väläytti samoihin aikoihin EU:n laajuista muoviveroa. Sillä pyrittäisiin vähentämään muovin käyttöä, mutta myös paikkaamaan EU:n budjettia, joka brittien brexitin ja uusien hankkeiden takia uhkaa jäädä pahasti alijäämäiseksi.

Oettingerin ajatusta kuvailtiin siinä vaiheessa vain alustavien pohdintojen kohteeksi, eikä se ainakaan EU-tasolla ole etenemässä, mutta idea jäi elämään. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.), kertoi tiistaina Metsäteollisuus ry:n satavuotisjuhlaseminaarissa olevansa valmis tutkimaan muoviveroa ja kertakäyttöisten muovituotteiden kieltoa.

Toimivan kierrätyksen ohella erityinen ympäristövero voisi olla hyvä keino vähentää muovin joutumista luontoon. Vuonna 2016 Suomessa syntyi pantitonta muovipakkausjätettä yhteensä 107 000 tonnia, josta kierrätykseen päätyi vain runsaat 16 000 tonnia (HS 6.3.). Oikein mitoitettuna muovivero voisi ohjata kulutusta ja pakkaustuotantoa muihin materiaaleihin.

Nyt tämä alkaa olla oikeasti mahdollistakin, sillä suomalainen metsäteollisuus on viime vuosina panostanut voimakkaasti muovia korvaaviin pakkausmateriaaleihin. Näin samalla tuettaisiin tätä kehitystyötä ja työllisyyttä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.