Pääkirjoitus: Ei pidä antaa Unkarille rusinoita EU-pullasta

Suomi on ensimmäisen EU-puheenjohtajuuskuukautensa aikana joutunut Unkarin hampaisiin.

Unkarin oikeistopopulistisen valtapuolueen Fideszin hallinnassa oleva Origo-lehti väittää, että oikeusvaltioperiaate ei toteudu Suomessa ja että Suomen oikeuslaitoksen itsenäisyys on olematon. Vapaata lehdistöäkään Suomessa ei Origon mukaan ole.

Asiantuntijoiden mielestä Suomeen kohdistuvan parjauskampanjan tarkoitus on kääntää huomio pois Unkarin ihmisoikeusloukkauksista ja oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta.

Suomi on ilmoittanut puheenjohtajakaudellaan haluavansa edistää oikeusvaltioperiaatteen parempaa valvontaa EU:ssa. Suomi tukee komission näkemystä, jonka mukaan EU-rahan saamisen voisi sitoa siihen, että maa noudattaa unionin peruskirjaan kirjattuja periaatteita.

Asia on ajankohtainen, sillä EU:n rahoituskehyksistä pitkälle tulevaisuuteen neuvotellaan juuri nyt. EU-tuilla on suuri merkitys Unkarin kansantaloudelle. Niistä kertyy neljä prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Unkarilla on siis hätä. Osa Suomeen kohdistuvista parjausteksteistä on julkaistu englanniksi eikä pelkästään unkariksi, minkä tarkoituksena lienee saada myös muiden maiden oikeistopopulisteja Unkarin tueksi.

Suomi ei ole pyrkimyksineen yksin, vaan samalla kannalla on monta muutakin EU-maata. Unkaria vastaan on jo käynnistetty kurinpitomenettely, mutta taloudellisten sanktioiden käyttöön otosta ei ole päätöksiä.

EU-komissio ja Suomi ovat ehdottomasti oikealla tiellä. Oikeusvaltioperiaate ja ihmisoikeudet sisältyvät Euroopan unionin perustamisasiakirjaan. Miksi Unkarin pitäisi saada rusinat EU-pullasta, jos se ei halua noudattaa yhdessä sovittuja pelisääntöjä?

Raha lienee tässä asiassa paras konsultti.

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@kaakonviestinta.fi