Pääkirjoitus: Ilmastotavoite on karkaamassa

Bonnin ilmastokokous päättyy tänään. Kokouksen tavoitteena oli sopia pelisäännöistä, miten Pariisin ilmastokokouksen lupauksia ja päätöksiä aletaan valvoa. Lopullinen sääntökirja on aikomus hyväksyä seuraavassa ilmastokokouksessa Puolassa.

Pariisin kokouksessa kaksi vuotta sitten vallitsi toiveikas ilmapiiri, kun yhä useammat maat tulivat mukaan torjumaan ilmaston lämpenemistä. Sittemmin tunnelma on päässyt laskemaan. Huonoin uutinen tuli muutama päivä sitten, kun kerrottiin, että ilmaston lämpenemistä edistävän hiilidioksidin määrä ilmakehässä on kasvanut ensimmäisen kerran vuoden 2014 jälkeen. Tavoite ilmaston lämpenemisen hidastamisesta on siis pikemminkin karkaamassa.

Poliittisiin takaiskuihin kuuluu Yhdysvaltain vetäytyminen hallitustenvälisten ilmastopaneelin IPCC:n rahoituksesta sekä aikomus irtautua Pariisin sopimuksesta, kun se tulee mahdolliseksi. Rahallisesti paneelista vetäytyminen on pieni asia, mutta se symboloi yhden maailman suurimman saastuttajan nykyistä suhtautumista ympäristönsuojeluun.

Hyviin uutisiin kuuluu Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ilmoitus siitä, että maa sulkee kivihiilivoimalansa vuonna 2021. Saksalta odotetaan samanlaista päätöstä.

Mielenkiintoinen on myös Macronin ehdotus, että ilmastopolitiikka sidottaisiin tiukemmin kauppapolitiikkaan ja että päästötavoitteessaan pysyvät maat voisivat alkaa periä hiilitulleja. Ehdotukset voisivat sopia Suomellekin, sillä ne parantaisivat asiansa hoitavien maiden kilpailutilannetta ja vähentäisivät halua siirtää teollisuutta ja työpaikkoja ympäristönsuojelutavoitteisiin väljemmin suhtautuviin maihin.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Markku Kumpunen

Markku Kumpunen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.