Isku voi horjuttaa Putinin asemaa

Venäjä sai maanantaina osansa terrorismista, kun pommi-isku metrossa surmasi ainakin kymmenen ihmistä ja noin 50 loukkaantui.

Iskun merkitystä ja vaikuttavuutta korosti erityisesti se, että presidentti Vladimir Putin oli parhaillaan vierailulla kotikaupungissaan, missä hänen oli määrä tavata Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukasenka.

Putinin suosio on perustunut pitkälti siihen, että hän on luvannut taata venäläisille vakaat ja turvalliset olot. Tuhoisa isku hänen kotikentällään ilman muuta horjuttaa tätä kuvaa. Räjähdyksen jälkeen Putin ilmestyikin nopeasti julkisuuteen osoittamaan tukensa uhrien omaisille.

Heti räjähdyksen jälkeen alkoivat arvailut siitä, ketkä ovat iskun takana. Mikään tahohan ei ole ilmoittautunut sen tekijäksi. Venäjän viimeaikaisen politiikan perusteella kandidaatteja on useitakin. Venäjän ilmahyökkäykset Syyriassa kääntävät katseet Isisiin, Itä-Ukrainan sodan kiihtyminen taas siihen suuntaan. Sekä Isis- että tsetseenitaistelijat ovat uhanneet iskeä Venäjällä.

Venäjän sisällä terrorismi on liittynyt Kaukaasian ongelmiin. Toisaalta Venäjän poliittinen ilmapiiri on ihan viime päivinä kiristynyt selvästi. Viikko sitten maassa järjestettiin kymmenillä paikkakunnilla mielenosoituksia, jotka johtivat pidätyksiin ja rajuihin yhteenottoihin mieltään osoittavien kansalaisten ja viranomaisten kesken. Olisi kuitenkin erikoista, jos nämä olisivat johtaneet näin rajuun vastaiskuun.

Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet iskun tutkimisen. Kaikkien etu olisi, että syylliset saataisiin mahdollisimman pian esiin, kun tilanne Venäjällä on muutenkin jännittynyt.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.