Pääkirjoitus: Puuvenemessut syytäkin elvyttää

Kotkan Meripäivät on aina tapahtuma, joka saa kansan liikkeelle. Tänä vuonna erityisen lisän monipuoliseen kulttuuritarjontaan tuovat Kantasatamassa järjestettävät Kotkan Puuvenemessut. Näytteille tulee lähes 150 puuvenettä, joissa riittää katsottavaa ja ihailtavaa.

Edellisen kerran puuvenemessut järjestettiin Kotkassa vuonna 2005. Sitä ennen messut pidettiin neljä kertaa ja ensimmäisen kerran puuveneitä esiteltiin jo vuonna 1992.

On hatun noston arvoinen asia, että Kotkan kaupunki yhdessä Suomen Puuvenekeskuksen, Puuveneveistäjien yhdistyksen, Klassikkovene -yhdistyksen ja Suomen Puuveneilijöiden kanssa on päättänyt puuvenemessujen järjestämisestä pitkähkön tauon jälkeen.

Toivoa sopii, että kyse on tämän merkittävän tapahtuman elvyttämisestä. Ei varmastikaan jokavuotiseksi Kotkan Meripäivien kanssa samanaikaiseksi tapahtumaksi, mutta olisi harmillista, jos seuraaviin puuvenemessuihin menisi yhtä pitkä aika kuin nyt ehti kulua edellisistä.

Puuveneiden esittely omassa elementissään vedessä tuo nuo hienot käsityön aikaansaannokset parhaiten esiin. Eteläinen Kymenlaakso on ollut tunnettua veneenveistoaluetta. Kenelle ei olisi tuttu summalainen meriläinen? Niitä on reilusti yli sadan vuoden aikana lähtenyt ympäri Suomea ja kauemmaksikin arvioiden mukaan toistatuhatta kappaletta. Useita löytyy puuvenemessujen aikaan myös Kantasatamasta.

Mukana messuilla on niin ikään lukuisia muualla päin Suomea tehtyjä veneitä, joten tarjolla on oiva katsaus suomalaiseen veneenveistotaitoon. Toivottavasti puuvenemessujen tapaiset tapahtumat innostavat niin veneilijöitä kuin veneiden tekijöitäkin ja auttavat veistotaidon säilymisessä myös tuleville polville.

ANTTI-JUSSI LARVIO