Kehitysaskelia taidepolitiikkaan

Kotka on päivittämässä kuvataideohjelmaansa. Se onkin tarpeen. Esimerkiksi näyttelytoiminnan luonne on muuttunut sen jälkeen, kun kaupunki sulki runsas vuosi sitten galleria Uusikuvan.

Menetetyn perään ei kannata haikailla. Silti on tunnustettava, että nyt Kotkasta puuttuu galleria, joka esittelisi taidetta monipuolisesti. Surkuhupaisa todistus vallitsevasta tilanteesta oli se, että Kotkan taideseura joutui hiljakkoin viemään jäsentensä teokset Kuusankoskelle. Lakkauttamispuheissa ja sen jälkeenkin on todettu, että edelleen täällä voi ripustaa näyttelyitä moneen paikkaan, kuten kirjastoihin ja ravintoloihin. Se on totta, mutta vertaus osoittaa, miten kuvataiteeseen suhtaudutaan. Jos Karhuvuoren urheilutalo jostain syystä lopetettaisiin, kukaan ei rohkenisi sanoa koripalloväelle, että tilaa on monen koulun liikuntasalissa.

On tärkeää noteerata, että kuvataide-elämä ei ole vain näyttelyitä ja että kaupungissa on yksityisiä gallerioita. Yksityisten paikat pyörivät kuitenkin niiden omistajien ja taustatahojen näkemyksen mukaan, niin kuin niiden kuuluukin. On hienoa, jos esimerkiksi valokuvakeskus haluaa laajentaa toimintaansa valokuvan ulkopuolelle, mutta mitään velvollisuutta sillä ei ole.

Merikeskus Vellamo on saanut kontolleen vähän taidemuseoroolia. Sekin on hienoa. Silti Vellamon museoiden silloin tällöin järjestämät upeatkaan taidenäyttelyt eivät korvaa säännöllistä toimintaa.

Kotka voi päätyä päivitettävässä ohjelmassaan linjaukseen, että sen taidetarjonta perustuu toisenlaiseen ideaan kuin Uusikuvan aikana. Jos ohjelman tekemisen prosessi tuottaa siihen uudenlaisen mallin, hyvä niin. Kehitysaskelia kuvataidepolitiikka kaipaa.

Päivi Taussi paivi.taussi@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.