Pääkirjoitus: Kampus tuo elämää keskustaan


Xamkin päätös rakentaa kampus Kotkansaarelle on tervetullut tie tulevaisuuteen. Ammattikorkeakoulun kampuksella liikkuu päivittäin suuri joukko opiskelijoita ja henkilökuntaa. Heidän läsnäolonsa tuo vireyttä. Lisäksi tämä joukko tukee yrityksiä — kahvilat, ravintolat ja liikkeet saavat aivan varmasti uusia asiakkaita.

Xamkin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko heitti Kotkan ja Haminan seutufoorumissa tiistaina ilmaan myös kysymyksen asumisesta. Voisiko kaupunkisuunnittelu  mahdollistaa kaavoituksessa opiskelija-asuntojen lisäämisen juuri keskustassa? Tiivistäen: niin kampuksen kuin opiskelija-asuntojenkin sijainti keskustassa lisää ammattikorkeakoulun vetovoimaa.

Kotkan valtuutettujen päätös rakentaa kokonaisuuteen kolmas kulma, monitoimiareena, tekee Kantasaman kokonaisuuden täydeksi. Kyse ei ole kuitenkaan vain rakennuksista, sillä kokonaisuus luo Kotkan seudulle tapahtumien ja tiedon keskiön.

Ammattikorkeakoulun uudessa strategiassa nostetaan vuoden 2022 tavoitteeksi olla Suomen suurin TKI-ammattikorkeakoulu. Koulu keskittyy tutkimukseen, kehittämiseen ja innovaatiotoimintaan. Lisäksi se aikoo olla käytännön Venäjä-osaamisen ykkönen. Yhteistyön suunta Xamkilla on Euroopan, Luoteis-Venäjän ja Kiinan korkeakoulut.

Sitä ennenkin Xamkin olemassaolo on iso hyöty seudun yrityksille ja niiden toivomuksille. Tässä yhteistyössä ammattikorkeakoulun ja yritysten välillä on rajana vain itse tekijät.

Hyvä liike ja innovaatiot saavat liikkeelle uutta hyvää — työtä ja toimeentuloa. Seudullisten toimijoiden pitää vain uskaltaa ottaa mahdollisuudet vastaan sekä käyttää niitä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet