Pääkirjoitus: Innovaatiot ja koulutus Suomen turva

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen eli Etlan ennusteiden mukaan maailman ja Suomen talouskasvu hiipuu tänä ja ensi vuonna. Maailman taloustilanteen vaihtelulle Suomi ei voi tehdä mitään. Työtä Suomen kaupankäynnin ja viennin edistämiseksi tekevä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) on todennut suomalaisen laadukkaan työn nousevan yhä tärkeämmäksi.

Suomi ei pysty kilpailemaan suurten maiden kanssa tuotteiden määrässä, siksi huomio pitää keskittää laatuun. Erityinen merkitys on uusilla innovaatioilla ja niiden viemisellä markkinoille.

Yksi esimerkki on Kotkamillsin kehittämä muoviton kartonki, josta voidaan valmistaa täysin kierrätettäviä ruokapakkauksia ja astioita. Yhtiön tuotteiden leviäminen maailmalle toimii kannustimena monelle muullekin yritykselle.

Kymenlaaksolaisten yritysten usko tulevaisuudennäkymiin on tällä hetkellä parempi kuin Suomessa keskimäärin. Kymmenesosa yrityksistä ennakoi näkymiensä paranevan ja reilut 70 prosenttia pysyvän ennallaan. Yksi kasvua rajoittavista tekijöistä maakunnassa on pula ammattitaitoisista työntekijöistä. Hallituksen tavoite on taata kaikille nuorille toisen asteen koulutus, mutta yhä monimutkaistuvassa maailmassa sekään ei takaa töitä kaikille.

Uusien koulutusten aloittaminen ei onnistu hetkessä, mutta oppilaitosten on syytä tarkkailla maailman muuttumista. Paperitehtaiden prosessityöntekijöiden koulutuksen korvaaminen datakeskusosaajien koulutuksellakaan ei ole ratkaisu maailmassa, jossa sellusta ja kartongista on tullut jälleen haluttua kauppatavaraa. Ensi vuonna molempien tuotteiden viennin ennustetaan jälleen nousevan.