Harkitsematon avaus EK:lta

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattilan haastattelu (HS 12.3.) jatkoi työnantajajärjestön nykylinjaa, jossa ei ole enää tietoakaan konsensushengestä palkansaajia tai heidän etujärjestöjään kohtaan. Vaivoin aikaan saatu kilpailukykysopimus ei Mattilan mielestä riitä mihinkään, vaan kikyjä tarvitaan vielä useita. EK-johtajan mukaan palkkataso Suomessa on kilpailukyvyn kannalta vielä 10–15 prosenttia liian korkea.

Mattilan lausunto sai murskaavan vastaanoton – ei vain palkansaajilta ja poliittiselta vasemmistolta, mutta myös poliittisen kentän oikealta laidalta. Myös Suomen Yrittäjät kommentoivat, ettei yleinen palkka-ale ole tarpeen, vaikka monissa kohdissa yhtyivätkin Mattilan näkemyksiin. Kaiken lisäksi Mattilan luvut ovat ilmeisesti vanhentuneita, sillä nollakorotusten ja työehtojen heikennysten vuosina Suomi on ottanut muita maita kiinni.

EK:n puheenjohtajalla on täysi oikeus esitellä järjestön tavoitteita, mutta harkitsemattomalta lausunto tässä vaiheessa tuntuu. Se ei mitenkään edistä tulevia liittokohtaisia neuvotteluja, joista ei muutenkaan ole odotettavissa helppoja. EK:n päätös irtisanoa keskusjärjestösopimukset on ärsyttänyt ammattiliittoja jo valmiiksi, ja tämä avaus lisää tuntemusta. Haastattelulausunto todennäköisesti vain tiivistää ammattiyhdistysliikkeen rivejä ja antaa aseita vasemmistolle tulevissa vaaleissa.

Mattila on ensimmäinen palvelualoilta tuleva EK:n puheenjohtaja. Yleensä palvelualoilla on kannettu huolta kansalaisten ostovoimasta, mutta Mattila ei tunnu olevan asiasta huolissaan. Palkka-ale rapauttaisi sitä pahasti.

i

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.f

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.