Pääkirjoitus: Nuorten huoli otettava vakavasti

Tuhannet suomalaisnuoret marssivat kaduille osoittamaan mieltään ilmaston puolesta perjantaina. Kotkassa ja Haminassa nuoret valtasivat kaupungintorin ja Raatihuoneen aukion. Nuorten viesti päättäjille ja aikuisille oli selvä: ilmaston eteen on tehtävä konkreettisia toimia.

Nuoret elävät arkea, jossa tieto liikkuu vapaasti ja nopeasti. Uusi sukupolvi seuraa aikaansa useiden eri kanavien kautta. Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen megatrendi, joka on olemassa riippumatta siitä, kirjoitetaanko aiheesta mediassa. Ilmasto lämpenee ja uhanalaisten lajien määrä on kasvanut myös Suomessa.

Nuorilla mielenosoittajilla oli huoli siitä, etteivät päättäjät kuuntele tutkijoita. Jokaisessa puolueessa on jouduttu pohtimaan sitä, mitä ympäristöasioiden eteen tulisi Suomessa tehdä. Ei ole syytä odottaa, että muualla maailmassa toimitaan ensin. Suomi voi olla esimerkkinä maailmalla ja rakentaa vahvaa maabrändiä pitkälle tulevaisuuteen.

Nuorta sukupolvea moititaan joskus siitä, etteivät yhteiskunnalliset asiat kiinnosta sitä. Nyt nuoret osoittivat herjaajien olevan väärässä – ilmaisemalla kiinnostustaan yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja ottamalla tuntumaa kansalaisten perusoikeuksiin. Silti kaikissa oppilaitoksissa ei ole oltu suopeita sille, että nuoret olivat osoittamassa mieltään kadulla. Huoli on turha. Valtaosa nuorista oli aidosti kiinnostunut vaikuttamisesta suomalaisessa demokratiassa. Kansalaistaitoja ja yhteiskunnallista ajattelua oppii parhaiten luokkahuoneen ulkopuolella.

Ympäristökysymykset eivät ole marginaalisen väestöryhmän harrastus, vaan nuorten huoli kielii laajasta kiinnostuksesta aiheeseen. Nuoret rakentavat Suomea tulevaisuudessa ja heidän huolensa on otettava vakavasti.