Pääkirjoitus: Riski kybervaikuttamisesta horjuttaa Nato-kansanäänestystä

Jos Suomi päättäisi hakeutua Naton jäseneksi, niin pitäisikö asiasta järjestää ensin kansanäänestys? Tähän saakka päättäjät laidasta laitaan ovat olleet sitä mieltä, että pitäisi, mutta nyt yksimielisyyteen on tullut säröjä. Vihreitten presidenttiehdokas Pekka Haavisto kertoi viikonloppuna vaalitentissä vastustavansa kansanäänestystä. Haavisto pelkää, että kansalaisiin kohdistuisi ennen äänestystä valtaisa hybridi- ja kybervaikuttamisen uhka.

Haavistolla on näkemykselleen hyvät perusteet. Hän viittaa brittien brexit-äänestykseen ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, joihin Venäjän on todettu vaikuttaneen monin tavoin. Kun Venäjä tunnetusti vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä, niin on oletettavaa, että se pyrkisi vaikuttamaan kansanäänestyksen tulokseen. Nato-jäsenyys on moniulotteinen ja vaikea kokonaisuus, ja siksi asiaan perehtymättömiin kansalaisiin on helppo vaikuttaa.

Sotilasliittoon liittyminen on niin merkittävä päätös, että kansalaisten näkemysten sivuuttaminen ei tule kysymykseen. Toinen asia on, miten se tehdään. Natokin edellyttää, että jäsenyydellä on kansan tuki. On epärealistista ajatella, että kansanäänestyksen sijasta asia ratkaistaisiin käymällä eduskuntavaalit erityisellä ”Nato-teemalla”. Äänestäjillä on eduskuntavaaleissa muitakin tärkeitä asioita, joiden perusteella ehdokas valitaan.

Toistaiseksi pohdinta kansanäänestyksestä on teoreettista, sillä Naton vastustus on paljon suurempaa kuin kannatus. Jos jäsenyys tulee ajankohtaiseksi ja kuullaan kansalaisia miten tahansa, niin eduskunta kuitenkin tekee lopullisen päätöksen. Siihen vaikuttaminen on jo vaikeampaa.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet