Pääkirjoitus: Kantasatama sai toivoa tiistaina sopimuksesta

Kotkan kaupungintalolla allekirjoitettiin tiistaina asiakirja, jota voi monen vuoden odottamisen jälkeen kutsua merkittäväksi. Kotkan kaupungin, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin ja kehitysyhtiö Cursorin edustajat sopivat, että Kantasatamaan rakennetaan tapahtumakeskus, kampus ja yrityskeskus. Valmista tulee kesällä 2023.

Kantasatamasta on puhuttu kulttuurisatamana ja kaupungin vetovoimatekijänä jo vuosia, mutta muutamia purkutöitä lukuun ottamatta alue on pysynyt hiljaisena.

Entisen kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin ajatus ja tavoite siitä, mitä yhteistyöstä liikemies Cameron Sawyerin kanssa voisi syntyä, oli kunnianhimoinen. Lindelöf ja Sawyer kertoivat suunnitelmista moneen kertaan. Sawyerin puheissa Kantasatamaan suunniteltu outlet-keskus tuntui ajoittain lähes rakennetulta. Taloussuhdanteiden ja maailmanpolitiikan tilanteet kuitenkin johtivat rahoittajien löytämisen vaikeuteen ja talouspakotteisiin Venäjälle.

Mitä kauemmin suunnitelmat jäivät suunnitelmiksi, sitä enemmän alkoi tulla epäileviä mielipiteitä. Kotkalle viimeinen aikaraja tuli vastaan tiistaina. Sawyer oli vielä helmikuussa kertonut Kantasataman ohjausryhmälle, että tiedossa on kaksi hotellioperaattoria. Kun Sawyerista tai hotellista ei kuulunut mitään maanantainakaan ja kaupunginvaltuusto poisti tapahtumakeskuksen toteuttamisen ehtona olleen tiedon hotellista, päätti kaupunginhallitus hyväksyä tapahtumakeskuksen sopimuksen. Tämä toi mukana Xamkin päätöksen lähteä yhteistyöhön Kotkan kanssa.

Tapahtumakeskus tarvitsee hotellia ja päinvastoin. Sawyerin yhtiön jäämisen syrjään hankkeesta kerrotaan avaavan ovia muille hotellioperaattoreille. Tätä kannattaa toivoa. Merikeskus, areena suurille tapahtumille ja moderni korkeakoulukampus komealla paikalla: yhdistelmän olettaisi houkuttelevan mukaan myös hotellin.