Pääkirjoitus: Toisen asteen koulutuskin aidosti maksuttomaksi

Koulutuksen sanotaan Suomessa olevan maksutonta. Peruskoulun osalta näin onkin, eikä ylemmilläkään tasoilla peritä lukukausimaksuja. Sen sijaan toisen asteen koulutuksessa – lukiossa ja ammatillisissa tutkinnoissa – maksuttomuus ei toteudu, vaan opiskelijoille ja heidän perheilleen aiheutuu useiden satojen tai jopa tuhansien eurojen kokonaiskustannukset koulutusajalta.

Menoerä on niin suuri, että se johtaa jopa keskeytyksiin. Pelastakaa Lapset ry:n verkkokyselyssä neljännes keskeyttäneistä kertoi syyksi rahapulan. Tällaista tasa-arvo-ongelmaa ei Suomessa pidä sietää. Nuorten kouluttautumisen ei pitäisi riippua vanhempien varallisuudesta.

Lukioissa kustannuksia aiheuttavat kirjat sekä tietokoneen hankinta. Suomen lukiolaisten liiton selvityksen mukaan lukion kokonaiskustannukset voivat nousta 2 600 euroon, joka on jo aika kaukana ”maksuttomuudesta”. Ammatillisella puolella rahaa kuuluu muun muassa työasuihin ja työvälineisiin. Kulut tulevat vieläpä yllätyksinä, sillä nuorilla tai heidän perheillään ei useinkaan ole tietoa siitä, mitä tuleva koulutus tulee maksamaan, mikä kertoo heikosta tiedottamisesta.

Myös toisen asteen opinnoissa olisi pyrittävä aitoon maksuttomuuteen. Pelastaa Lapset ry:n mukaan tämä vaatisi vuositasolla 15–20 miljoonaa euroa, joka ei kuulosta kovin suurelta summalta. Minkä tahansa tutkinnon suorittaminen estää nuoren syrjäytymistä ja parantaa työllistymistä.

Toisen asteen opiskelijoiden asemaa voisi kohentaa korottamalla opintotukea tai tarjoamalla ilmaiset oppimateriaalit tai alentamalla digitaalisten oppimateriaalien arvonlisäveron perinteisten kirjojen tasolle.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat