Pääkirjoitus: Kotka myy mahdollisuuksia - Nyt katse suunnataan Kotkansaaren Papinkadulle ja liki satavuotiaiden puutalojen mahdolliseen uuteen elämään

Kotkan kaupungin myyntilistalla on parikymmentä rakennusta yhdeksässä eri kohteessa. Useimmat kohteet ovat olleet myyntilistalla vuosia, sopivaa ostajaa ei ole kuitenkaan löytynyt. Kiinteistöt syövät lämmitys- ja huoltokuluillaan kaupungin rahoja.

Myytävien rakennusten ja osakehuoneistojen lista löytyy kaupungin nettisivuilta, mutta muutoin niiden markkinointi on sattumanvaraista. Miten myyntiä voisi aktivoida ja hoitaa päätökseen saakka?

Tiutisen koulu nähtiin houkuttelevaksi ja jopa helpoksi myyntikohteeksi. Esillä oli ideoita rakennusten kehittämisestä yhteisöasumiseen tai kurssi- tai tapahtumatoimintaan.

Samassa yhteydessä arveltiin, että saaressa sijaitsevan koulun käyttäjäkunta voisi tulla muualta moottoritien valmistumisen myötä. Oletus ei ole tähän mennessä täyttynyt.

Samalla tapaa Kotkansaaren sairaalaa on visioitu oppilaitokseksi tai hotelliksi. Sairaalan entinen ruumishuone on muuntunut odotellessa festivaalien pitopaikaksi, mutta ratkaisua myyntiin ei ole löydetty.

Nyt kaupunki aktivoi Papinkadun liki satavuotiaiden talojen myyntiä. Siinä kaavoitus asettaa tietyt toimintalinjat, mutta juuri siksi kohde on erityinen ja arvokas. Kaupungin keskeisellä paikalla puutalojen rypäs peruskorjattuna yhdistää historiaa ja arkielämää helpottavia pehmeitä arvoja. Mikäpä sen mukavampaa kuin tuntea omat naapurinsa ja laskea lapset pihalle leikkimään, kun yhteisö on tuttu ja turvallinen.

Papinkadun luulisi herättävän ostajien kiinnostusta, mutta kuka ottaa ensimmäisen askeleen ja hankkeen vetovastuun?

ISSU HUOVINEN