Pääkirjoitus: Nuohousuudistus vaikuttaa hintoihin ja edellyttää kiinteistönomistajalta aktiivisuutta

Nuohous vapautui kilpailulle kuluvan kuun alussa. Uudistus merkitsee, että asiakas voi itse tilata palvelun haluamaltaan nuohoojalta eli piirinuohousjärjestelmästä luovuttiin. Omakotiasujalle ja mökkiläiselle järjestelmämuutos tuo muun muassa lisää muistettavaa.

Vaikka myös aikaisemmin kiinteistön omistajan vastuulla oli huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta, piirinuohooja kuitenkin muistutti nuohoustarpeesta kiinteistön omistajaa. Nyt tuota muistutusta ei enää ole luvassa ja siksi onkin nuohousvälit syytä kirjata kodin ja mökin muistilistaan. Vakituisen asunnon hormit on siis vastakin nuohottava vuoden välein ja vapaa-ajanasunnon kolmen vuoden välein.

Mielenkiintoista on seurata, koska uuden tilanteen edessä olevat nuohoojat ryhtyvät katsastusasemien tavoin muistuttamaan palvelujensa käyttötarpeesta, kun edellisestä kerrasta on kulunut riittävä aika. Ainakin nykyisillä piirinuohoojilla lienee käsitys, millä alueella milloinkin on nuohoustehtävissä liikuttu, joten kyseinen asiakastakin palveleva markkinointikeino lienee otettavissa käyttöön.

Nuohouksen vapautuminen vapautti myös hinnat, joten nähtäväksi jää, mikä vaikutus sillä tulee olemaan. Mielenkiintoista on esimerkiksi, kuinka paljon syrjäiselle kiinteistölle aiheutuu nuohouksesta aikaisempaa enemmän kustannuksia. Yksi nuohouskeikka parinkymmenen kilometrin päähän mökille kun ei ole nuohoojalle yhtä tuottoisa, kun omakotitaloalueen läpikäynti.

Perusteltua on, että nuohoojilta vaaditaan edelleen nuohousalan ammattitutkinto. Koulutetulla nuohoojalla on muun muassa valmiudet havaita tulipesien ja hormien mahdolliset paloturvallisuusriskit huomattavasti paremmin kuin marketista nuohoussetin ostaneella tee se itse -miehellä.

ANTTI-JUSSI LARVIO